• 19.03.2024

Ботулізм переслідує жителів області

Лип 9, 2017

Ботулізм переслідує жителів області

Незважаючи на неодноразові заклики спеціалістів Установи та загалом всієї медичної спільноті щодо небезпечності для здоров’я вживання в’яленої риби, з якою пов’язують непоодинокі випадки захворювань на ботулізм серед жителів України, захворювання на ботулізм продовжують реєструватись.

Так, за оперативними даними Новоукраїнського районного лабораторного відділу,  7 липня поточного року до інфекційного відділення Новоукраїнської центральної районної лікарні госпіталізовано жінку, якій встановлено попередній діагноз – ботулізм. Перші симптоми недуги з’явились 6 липня близько опівночі, через 4 години після вживання в їжу в’яленої риби, яку вона (з її слів) придбала власноруч в магазині  м.Харкова.

Через декілька годин після госпіталізації хвора була переведена до реанімаційного відділення лікарні.

Захворювання розвивалось так стрімко, що навіть після введення протиботуліністичної сироватки, яка є обов’язковим і єдиним специфічним засобом лікування ботулізму, 8 липня жінка на жаль померла.

До введення спецефічного лікування у хворої відбрана кров для проведення діагностичного дослідження в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Шановні жителі області, повторно нагадуємо, що ботулізм являє собою досить важке захворювання токсико-інфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи з порушенням зору, ковтання, моторики кишок, дихання.

Найгіршим є те, що в разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті, яка настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності.

Пам’ятайте – імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

1 199 Переглядів