• 28.03.2024

Міжнародний день гінекологічного здоров’я.

Вер 10, 2021

10 вересня відзначають Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Як і інші подібні дати, цей день покликаний привернути увагу громадськості до питань здоров’я жінок.

Жіноче здоров’я – це і догляд за тілом та зовнішністю, і уважне ставлення до свого здоров'я. Саме в цей день медики всього світу прагнуть звернути увагу жінок на збереження власного здоров'я та профілактику гінекологічних захворювань.

Сучасні жінки часто беруть на себе велику відповідальність – турботу про рідних, близьких, зокрема про їхнє здоров'я. При цьому догляд за власним здоров'ям може відходити на другий план.

Медики часто наводять невтішні факти та цифри захворюваності на гінекологічні патології. Якщо узагальнити, статистика зводить до того, що майже кожна сучасна жінка протягом життя стикається із захворюваннями статевої системи, гормональними проблемами, а більшість жінок старшого віку мають «на рахунку» принаймні одну хронічну гінекологічну хворобу.

Значно зменшується останнім часом фертильність (здатність до зачаття) жінок. Хоча визначальним фактором фертильності є вік, все ж на неї суттєво впливають і такі захворювання, як ендометріоз, невилікувані урогенітальні хвороби, гормональні порушення та інші.

Нерідко це призводить до серйозних наслідків. Адже багато захворювань перший час можуть протікати безсимптомно. Тому дуже важливо, щоб кожна жінка регулярно відвідувала гінеколога, хоча б один раз на рік.

Щорічний протокол дослідження повинен включати:

  • профогляд у гінеколога;
  • забір мазків на аналіз виділень та ПАП- тест;
  • кольпоскопія;
  • УЗД органів малого тазу;
  • Огляд і пальпація молочних залоз.

Надважливим для жінки є здоровий спосіб життя. Повноцінне харчування і сон допомагають налагодити гормональний баланс і протистояти шкідливим впливам довкілля.

Бажаємо прекрасній половині людства – жіночого здоровя!