• 24.04.2024

World Atopic Eczema Day

Вер 14, 2021

Заснований в 2018 році, з метою підвищення обізнаності про дану хворобу в усьому світі і по всій Європі, завдяки ініціативі, координованої GlobalSkin і Європейською Федерацією Асоціацій пацієнтів з алергією і захворюваннями дихальних шляхів (EFA).

Атопічна екзема - це алергічне захворювання шкіри, яке, зазвичай, виникає в ранньому дитинстві та лежить в основі інших проблем зі здоров'ям.

Слово «атопічний» має грецьке коріння й означає щось нетипове, яке відрізняється від усього іншого та має свої специфічні особливості. У медицині та імунології цим терміном позначають схильність до алергічних реакцій на генетичному рівні. Але атопічна екзема вирізняється не тільки алергічним станом. У людей із цим захворюванням підвищується ймовірність появи інших змін, наприклад, астми або риніту.

Фактори, що впливають на виникнення й розвиток атопічної екземи:

  • спадковість (генетичний фактор);
  • стреси;
  • зміна кліматичних умов;
  • забруднення навколишнього середовища: води, повітря;
  • алергія на рослинний пилок, пилкових кліщів, харчові продукти;
  • гормональні зміни;
  • інфекції.

Дане захворювання неймовірно важко та серйозно відбивається на повсякденному житті пацієнтів і їх сімей, адже воно впливає на психічне здоров'я і призводить до розвитку інших захворювань.

Шкірні покриви, уражені атопічною екземою, надто сухі, запалені, червоні, сильно сверблять, і при інтенсивному їх розчісуванні на цьому місці можуть з’явитися потовщення. Іноді на цих ділянках виникають пухирці, які нерідко інфікуються.

Пам’ятайте! Кожна друга дитина з атопічною екземою страждає й на харчову алергію. Тож у разі підозри на те, що в дитини погіршуються стан через будь-який харчовий продукт, необхідно відразу звернутися до лікаря! Адже харчову алергію може підтвердити тільки відповідний спеціаліст!

Якщо ви живете з атопічною екземою, доглядаєте за кимось з цим захворюванням або вже активно берете участь в асоціації пацієнтів, ваш голос і ваша підтримка дуже важлива!