• 24.04.2024

Тиждень сексуального виховання

Вер 17, 2021

У період з 13-19 вересня в Україні проводиться тиждень сексуального виховання.

Метою сексуальної освіти є навчити дитину розуміти себе, поважати себе, її головне завдання – захистити неповнолітніх від сексуального насильства, з яким можуть стикнутися діти і підлітки. Міцним фундаментом раннього статевого виховання є довіра між дітьми і батьками.

Нажаль, багато батьків стороняться теми сексуальної освіти своїх дітей. Вони дивляться на неї з власного дорослого досвіду і помилково думають, що перше що має знати дитина це як користуватися контрацептивом та як займатися сексом.  Проте, батьки мають знати, що під поняттям сексуального виховання, перш за все слід розуміти сексуальну небезпеку дитини.

Головне завдання сексуального виховання – убезпечити дитину чи підлітка від сексуального насильства. Якщо діти відчують якісь домагання з боку незнайомців, вони мають прийти до своїй рідних і розказати їм про це. Даних, скільки дітей стикаються з цим, ми не маємо, оскільки в Україні відсутня така статистика.

Але є опитування, які проводились у європейських країнах. За їхніми результатами, 20% дітей зазнали сексуального насильства у різних проявах. Це спонукало владу і громадських активістів запровадили у цих державах у шкільних чи дошкільних навчальних програмах такий предмет.

Під час занять з сексуальної освіти дитина опановує навички, як поводитись із незнайомцями, як виставляти рамки приватності, розуміє, як влаштоване її тіло, його фізіологічні процеси і отримує відповідь на одвічне питання: «звідки беруться діти.

Чотири роки – цілком нормальний вік, щоб говорити з дітьми на ці теми. До цього часу діти вже розуміють, що хлопчики і дівчатка розрізняються не кольором очей, а статевими органами.

Дуже важливо, щоб батьки навчили дітей називати ці частини тіла своїми іменами, без евфемізмів. Це робиться для того, щоб у майбутньому, якщо дитина стикнеться з якимсь проявом неприпустимої поведінки з боку незнайомців, вона могла прийти і чітко, без сорому пояснити все дорослим.

Ми маємо навчити дітей, що існує таке «правило купальника». Жоден дорослий не має права торкатися тих частин твого тіла, що сховані за купальником. Ми також маємо навчити алгоритму дій, що робити, якщо ці правила порушуються.

Українські школи поки не мають єдиного предмета з статевого виховання, але елементи комплексної сексуальної освіти розпорошені між кількома обов’язковими предметами, такими як основи здоров’я, біологія, анатомія та   інші.

Проте, питання сексуальної освіти є важливим і до нього зростає увага у кожного з нас ще з раннього дитинства! Воно покликане підвищити рівень сексуального здоров'я, знизити рівень небажаних вагітностей та абортів та розвивати сексуальну культуру, тобто запобігати зґвалтуванням та іншому сексуальному насильству!