• 20.04.2024

Всесвітній день пацієнтів, які страждають на хронічний мієлоїдний лейкоз (ХМЛ)

Вер 22, 2021

Хронічна мієлоїдна лейкемія – це злоякісне захворювання системи крові, при якому уражаються гранулоцити – лейкоцити. Хвороба розвивається через випадкову хромосомну поломку, яка відбувається в стовбуровій клітині. На відміну від гострих форм лейкозів, захворювання розвивається поступово. На початковому етапі симптоми захворювання відсутні. Потім виникають і впродовж певного періоду посилюються млявість, втома, відчуття важкості в лівому боці через збільшення селезінки.

У зв'язку з тим, що в крові збільшується кількість аномальних клітин і виникає дефіцит «здорових» клітин, знижується імунітет і посилюється схильність до інфекційних захворювань.

Найчастіше хронічний мієлолейкоз діагностується випадково, у ході досліджень з приводу інших захворювань або під час планового медичного огляду, шляхом здачі загального аналізу крові.

В основі ефективного лікування пацієнтів з ХМЛ лежить сучасна діагностика, своєчасне призначення препаратів з подальшим моніторингом перебігу хвороби. На сьогодні в Україні, для лікування пацієнтів з ХМЛ, є достатній арсенал якісних та сучасних препаратів нового класу, які дозволяють підвищити ефективність лікування і покращити якість життя пацієнтів.