• 28.03.2024

Для осіб, що подорожують – про діарею мандрівників

Лип 27, 2017

         Незважаючи на те, що діарейні захворювання є однією із найбільш розповсюджених патологій серед інфекційних захворювань (щорічно у світі виникає до 2 млрд. випадків), діарея мандрівників – окрема проблема.

         За останні 70 років кількість осіб, що мандрують у світі збільшилась в 35 разів, при тому що населення збільшилось лише у 2,6 рази.

         Люди вирушають у різні страни, на різні континенти, не замислюючись про те, що кожен куточок земної кулі має свій унікальний біогеоценоз. Для перебування у незвичних для нас умовах необхідна певна адаптація. Нові природні та побутові умови потребують, перш за все, зміни звичної поведінки людини, у т.ч. харчової. Недотримання деяких елементарних правил перебування у тому чи іншому регіоні може не тільки спортити довгоочікуваний відпочинок, але й погіршити стан здоров’я, у т.ч. мати суттєві негативні наслідки у майбутньому.

         Спектр «привезених» збудників діареї може бути дуже широким – від звичайних кишкових вірусів та бактерій (ротавіруси, норовіруси, сальмонели) до різних паразитів, що можуть викликати затяжні та навіть хронічні захворювання (амебіаз, лямбліоз, деякі гельмінтози).

         Так, наприклад, за повідомленням «Оutbreaknewstoday» від 26 липня 2017 року на америконо-голандському круізному лайнері Volendam на норовірусну інфекцію захворіло 68 пасажирів з 1480, що складає майже 5%.  http://outbreaknewstoday.com/norovirus-sickens-dozens-holland-americas-volendam-78364/.          Норовіруси викликають захворювання у людей, крупної рогатої скотини та гризунів та уражують переважно тонкий кишківник. У Америці та в Європі на їх долю припадає біля 85% усіх гастроентеритів вірусного походження.

          Можливі також харчові отруєння хімічними речовинами як природного так і штучного походження.

        В теперішній час найбільш загрозливими збудниками кишкових  інфекцій у світі є паличка черевного тифу (52 тисячі смертей на рік), деякі штами кишкової палички (37 тисяч смертей на рік) та норовіруси (35 тисяч смертей на рік). Смерть від інфекційної діареї може статися внаслідок тяжкого зневоднення організму, розвитку дегідратаціонного, рідше – інфекційно-токсичного шоку.

           При плануванні мандрівки необхідно знати:

– заразитися кишковою інфекцією можна не тільки вживаючи готові кулінарні вироби, м’ясо, яйця та молочні продукти, але й куштуючи фрукти;

– досить часто джерелом збудників є вода, інфікована лямбліями; особливо небезпечні при цьому колодязі, річки та озера;

– діарея зазвичай виникає на першому тижні мандрівки, проте може бути і більш пізній період та навіть після попернення додому.

         Мандрівники часто хворіють діареєю при вживанні тих же продуктів та напоїв, що і місцеві жителі. Це пов’язано із наявністю у «аборигенів» природних захисних факторів та набутого імунітету.

         Що потрібно знати та що слід зробити у випадку виникнення діареї під час подорожі?

         Дуже небезпечний стан під час діареї – це зневоднення організму, тому основний напрямок лікування – поповнення рідини. У випадку легкого перебігу захворювання треба пити бутильовану питну воду, не міцний чай та інші безпечні напої.  Необхідно уникати вживання напоїв, що навпаки виводять рідину із організму – кава, солодкі напої, деякі види лікарських чаїв та алкогольні напої.  Також треба виключити із їжі сирі овочі та фрукти.

         При вираженій діареї слід переходити до прийому спеціальних  оральних регідратаціонних сумішів, які продаються у аптеках або приготувати аналог такої суміші самостійно (6 чайних ложек цукру змішати з 1 чайною ложкою солі в 1 л питної води).

         Оральні регідратаціонні суміші дітям до 2 років слід приймати у розведеному вигляді із питною водою  –  по ½ чашки, дітям від 2 до 10 років – по 1 чашці після кожної дефекації, особам старше 10 років – без обмежень.

         При тяжкому перебігу захворювання потрібно негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

            У дорожню аптечку, крім  оральних регідратаціонних сумішів необхідно положити антибактеріальні препарати (азітроміцін, ципрофлоксацин, ріфаксимін) та противопротозойні – тінідазол, ентеросорбенти. Для правильного формування аптечки краще всього проконсультуватись із своїм сімейним лікарем.

         Як запобігти виникненню кишкового захворювання та діареї мандрівників:  

– використовувати для пиття, для чистки зубів, миття фруктів та продуктів харчування, що не проходять термічну обробку, виключно безпечну бутильовану питну воду;

– якщо відсутня можливість купити бутильовану питну воду, то необхідно воду кип’ятити;

– у ресторанних закладах вживати воду із пляшок лише після того як ви впевнитесь у тому, що пляшка до цього не була відкрита;

– частіше мити руки із милом;

–  не вживати лід не відомого походження;

–  бажано не вживати продукти та готові страви  з «вуличної» торговлі;

–  овочі та фрукти вживати після того як ви самі їх вимили безпечною водою та ОСОБИСТО почистили;

– не вживати фрукти та овочі із пошкодженою шкіркою, так як в умовах жаркого клімату під шкіркою швидко накопичуються мікроорганізми та токсичні речовини;

– уникайте вживання страв з сирого м’яса та морепродуктів;

– не зберігайте продукти при кімнатній температурі навіть декілька годин;

– вживайте страви виключно у офіційних ресторанах та закладах харчування для туристів.

Якщо у вас виникли проблеми із здоров’ям після відвідування екзотичних країн навіть через декілька місяців після повернення, обов’язково зверніться до лікаря та повідомьте його про вашу мандрівку та про країну, яку ви нещодавно відвідували. Це допоможе лікарю якнайшвидше діагностувати ваше захворювання та призначити вам правильне лікування.

         Повідомлення підготовлено із використанням матеріалів публікації завідувача кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. акад. О.О.Богомольця, професора, доктора медичних наук Голубовської О.А.

https://www.facebook.com/ogolubovska/posts/796267250533531

         Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

 

 

976 Переглядів