• 29.03.2024

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

Лип 27, 2017


          Перший подібний день був проведений в 2008 році за ініціативою Міжнародного альянсу боротьби з гепатитом. У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) внесла цю дату в свій календар, таким чином, Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day) отримав офіційний статус і відзначається щорічно 28 липня.

        Мета заходів до цього дня – підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також пов’язаних з ними захворювань, охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В.

         Віруси гепатиту: A, B, C, D, E, J, F. Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покривів, зокрема, статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).

 

        Вираженість симптоматики при гепатиті залежить від типу вірусу. Захворювання може проявлятися збільшенням печінки, болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці, диспепсичними явищами, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності. Гепатит може перебігати без симптомно або із слабко вираженою симптоматикою, тоді людина не підозрює про наявність у неї захворювання.

        Шляхи передачі гепатитів B, C:

– під час пологів;
– статевим шляхом;
– через засоби особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці, маикюрне приладдя тощо);
– через використання нестерильних шприців або медичних приладів;
– через пірсинг, татуювання, переливання крові або хірургічним шляхом.

        Щоб уберегтися від зараження гепатитами, необхідно дотримуватися нескладних правил профілактики гепатиту.Також необхідно уникати контакту з біологічним рідинами інших людей. Для запобігання від гепатитів В і С – в першу чергу з кров’ю. У мікроскопічних кількостях кров може залишитися на бритвах, зубні щітки, ножицях для нігтів. Не варто ділити ці предмети з іншими людьми.

       Не слід вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, не нехтувати термічною обробкою продуктів. Так можна запобігти зараження гепатитом А, передача якого пов’язана з забрудненням їжі фекаліями хворої людини. Велике правило «Мийте руки перед їжею» – запорука здоров’я і в даному випадку.

 

            Заступник директора                                             Оперчук Н. І.

            Лікар епідеміолог                                                    Головань А. Ю.

1 297 Переглядів