• 24.04.2024

Вплив вторинних аерозолів. Важливість заборони вживання в громадських місцях.

Вер 30, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб» на підтримку Центру Громадянського Представництва "Життя" висвітлює інформацію у рамках проведення антитютюнової кампанії.

Мета кампанії: підвищити обізнаність українців, що курці мають більший ризик перебігу та смерті від серцево-судинних захворювань, вплив вторинних аерозолів та важливість заборони вживання в громадських місцях.

Вдихання вторинного тютюнового диму – пасивне куріння – становить серйозні ризики для здоров’я. Законодавчо заборонено курити в громадських місцях. Однак, мало хто знає, що пасивне куріння електронних пристроїв теж небезпечне (докладніше: https://bit.ly/3thgfw0).

Подібно до сигарет, вживання електронних пристроїв для куріння генерує вторинні аерозолі – дим, що видихає курець у навколишнє середовище.

Вторинний аерозоль містить ацетальдегіди та формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин і важкі метали. До того ж нікелю і хрому в такому аерозолі більше, ніж у диму від звичайних сигарет.

Відповідно до звітів ВООЗ, опублікованих у 2020 році, не існує безпечного рівня впливу вторинного аерозолю як електронних сигарет (https://bit.ly/3DArJiV ), так і тютюнових виробів для нагрівання (https://bit.ly/3tmjjqN).

Тому необхідно заборонити їх вживання в громадських місцях.

Саме цю норму містить законопроєкт № 4358, що очікує на друге читання у Верховній раді.