У 1996 році в м. Відень (Австрія) відбулась планова конференція під назвою «Міжнародна яєчна комісія». Її делегати запропонували встановити щорічне свято - Всесвітній день яйця. Днем святкування цього смачного свята обрали 2-гу п’ятницю жовтня. Нічого дивного в цьому немає. Адже яйця – найуніверсальніший продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур, завдяки тому, що їх вживання може бути найрізноманітнішим.
За останні десятиліття про яйця було сказано багато поганого, але недавні наукові дослідження показали, що абсолютно не потрібно уникати вживання яєць. У них міститься безліч необхідних організму живильних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти, які допомагають від деяких хвороб. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину. Тому з'їдати одне яйце в день навіть можна.
Яйця - одні з найпопулярніших продуктів харчування в світі. В середньому за рік людина вживає близько 200 яєць. Цей продукт вживають в кожній культурі світу. Без яєць не обходиться безліч найрізноманітніших продуктів від соусів до тортів.
В одному курячому яйці міститься більше 40 вітамінів і корисних мікроелементів. До того ж, вони – справжня білкова бомба. А білки - це незамінні «цеглинки» для нашого організму. Білок яйця має найбільш підходящий склад амінокислот для людини.
Речовина холін, яка міститься в яйцях, сприяє поліпшенню пам'яті і нормалізує жировий обмін. Лецитин зміцнює нервові волокна і живить мозкові тканини, а лізоцим має антибактеріальну дію.
Жовток яйця викликає безліч суперечок. У ньому міститься шкідливий холестерин, який може сприяти розвитку серцево судинних захворювань. Однак його користь незаперечна адже в ньому містяться:
- Омега-3;
- вітаміни А, Е, К, В12;
- біотин;
- кальцій;
- фосфор;
- селен.
Шкода яєць
З обережністю потрібно вживати яйця тим, хто страждає алергічними реакціями. Білок є сильним алергеном і може стати спусковим гачком розвитку процесу.
Інша небезпека, яку можуть нести в собі яйця – це сальмонельоз. Щоб уникнути цього неприємного захворювання, необхідно проводити термічну обробку продукту.
Яйця містять велику кількість холестерину, який запускає процеси окислення в плазмі крові. Щоб не допустити розвитку захворювань серцево-судинної системи необхідно знати міру. А людям з підвищеним рівнем холестерину краще відмовитися від вживання яєць.
Щоб перевірити, чи яйце свіже - для цього необхідно занурити його у воду.
Свіже яйце неодмінно заляже на дно, а несвіже буде плавати на поверхні. Колір яйця цілковито залежить від оперення курки. Звичайно, у білих курей і яйця будуть білими. Та на якість і смак це не впливає. Найцінніше в яйцях – лецитин, що запобігає виникненню надлишку холестерину, а білок курячого яйця є еталоном чудового протеїну.
Яйця бувають двох видів. Дієтичним вважають яйце у перші сім днів після того як було знесено. Потім воно переходить в розряд столового.
Перепелині яйця можна сміливо споживати сирими - ці пташки не хворіють на сальмонельоз. До того ж вони не викликають алергії.
Шановні мешканці області, із незвичним Вас святом – і смачних страв з яєць!