• 20.04.2024

Всесвітній день боротьби з артритом

Жов 12, 2021

Всесвітній день боротьби з артритом, проводиться щорічно за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров`я 12 жовтня.

Артрит – це запалення одного або декількох суглобів, при якому суглоби опухають, стають гарячими на дотик, шкіра під ними червоніє, людина відчуває в них біль і обмеження в рухах.

Ревматологічні захворювання займають високі позиції в рейтингу причин захворюваності і інвалідності. До цієї недуги схильні не тільки літні люди, а й чимало молоді та дітей. Ревматичні хвороби є причиною розвитку інвалідності, а також відставання у фізичному і статевому розвитку дітей. Найбільш інвалідизуючим є юнацький артрит. Важка, часто довічна інвалідність у 50% у дітей з юнацьким артритом наступає протягом перших 10 років хвороби. Третина дітей захворюють ревматичними хворобами у віці від 9 місяців до 1,5 років.

До розвитку цієї хвороби можуть привести до 200 різних захворювань, зокрема ревматоїдний артрит, остеоартрит, подагра, туберкульоз. Причини розвитку артритів включають інфекцію, імунні і обмінні порушення, пухлини, місцеві травми. У ряді випадків чинники виникнення і механізми розвитку з`ясовані не до кінця. Переохолодження, фізичне перевантаження та інші чинники сприяють розвитку цієї недуги. Ревматоїдний артрит (РА) – це хронічне захворювання, що неминуче приводить до інвалідності. Ним сьогодні страждає більше 20 млн. чоловік у всьому світі. Ревматоїдний артрит на початку свого розвитку може приймати велику кількість «масок», що утруднює діагностику. У групу ризику може потрапити будь-яка людина – хвороба не обходить ні людей похилого віку, ні дітей. Але найчастіше ревматоїдний артрит вражає працездатних людей у віці від 30 до 50 років. Жінки ж страждають на це захворювання в п`ять разів частіше за чоловіків. Через п`ять років від початку захворювання половина пацієнтів стає інвалідами і втрачає працездатність. Підступність хвороби полягає ще і в тому, що дуже часто вражаються не тільки суглоби, але і внутрішні органи, наприклад, ревматоїдні ураження серця.

При різних формах артриту потрібні дієтичні рекомендації. Їжте один-два рази на тиждень жирну рибу. Виключіть із раціону чи суттєво зменшить споживання олій, багатих на омега-6 жирні кислоти: соняшникової і кукурудзяної, та збільшити споживання оливкової, ріпакової. Додавайте до каш волоські горіхи та насіння льону - ще одне джерело корисних жирів та інших нутрієнтів. Обирайте нежирне м’ясо птиці і всі види бобових, їжте принаймні чотири порції овочів та дві - фруктів на день, цільнозернові злаки, пряні трави. Споживайте спеції та пряні коренеплоди: куркуму, часник, цибулю, імбир, корицю, кайєнський перець. Їжте вівсяну і перлову каші: вони багаті на розчинну клітковину. Пильнуйте споживання вітаміну D, вітаміну А. Дбайте про належний рівень вітаміну К, який є в зелених овочах, зелені, та утворюється здоровою мікрофлорою кишківника. Пильнуйте рівень заліза. Дбайте про достатнє споживання кальцію. Люди із РА мають вищий ризик розвитку остеопорозу. Кальцій є в твердому сирі, молоці та йогурті, цвітній та листовій капусті (кейл), мигдалі та кешью. Споживайте вишню та черешню. Стежте за рівнем холестерину. Важлива нормалізація ваги.

Шановні жителі області нагадуємо: не дивлячись на те, що причини розвитку артритів різноманітні, рекомендується не нехтувати здоровим способом життя. Фізично і душевно здорова людина, менш схильна до розвитку різних захворювань, в тому числі і артритів.