• 25.04.2024

Психічне здоров’я і куріння

Жов 12, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на підтримку Центру Громадянського Представництва «Життя» інформує про психічне здоров’я та куріння.

Часто вживання тютюну помилково називають шкідливою звичкою. Насправді ж це не звичка, а залежність, тобто хвороба, яка потребує лікування. Захворювання, викликані вживанням тютюну, навіть включено в міжнародний класифікатор хвороб (МКХ-11) під кодом 6С4А «Розлади, викликані вживанням нікотину».

Залежність, спричинена курінням, має три складових. Вони взаємопов’язані та проявляються одночасно у більшості курців. Психологічна (емоційна) залежність – це асоціація процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями. Наприклад, багато хто курить, коли сумно, у стані стресу і т.п.

Детальніше http://stopsmoking.org.ua/whyto/prichini-kinuti-kuriti

Вживання тютюну посилює не лише фізичні, а й психологічні проблеми зі здоров'ям. Початок куріння внаслідок стресу чи депресивного стану лише погіршить ситуацію.

Найкраще, що ви можете зробити для свого психічного здоров’я – кинути курити. Щоб полегшити цей процес, можна отримати безоплатну консультацію у фахівця ВООЗ https://www.who.int/ru/news-room/spotlight/using-ai-to-quit-tobacco. Або скористатися українським сайтом для допомоги у припиненні куріння http://stopsmoking.org.ua/

#БезпечногоКурінняНеІснує