• 18.04.2024

Результати обстежень працівників харчоблоків закладів освіти станом на 22.10.21

Жов 22, 2021

Останнім часом в Україні  почастішали  випадки спалахів гострих кишкових інфекцій. Серед працівників харчоблоків закладів освіти, які готували їжу в школах, були виявлені  носії патогенного стафілококу.

В зв’язку з цим, Головним державним  санітарним лікарем України  видана   Постанови  №15 від 07 жовтня 2021 року «Щодо організації позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку,  дитячих будинках-інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації».

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з 11жовтня розпочали проведення позачергових (раптових) лабораторних обстежень працівників харчоблоків закладів освіти області з одночасною перевіркою особових медичних книжок.

Так станом на 22.10.2021 року фахівцями нашої установи на носійство патогенного стафілококу лабораторно обстежено 507 працівників харчоблоків у  220 закладах області. У 24-х випадках виявлено носійство патогенного стафілококу серед працівників харчоблоку із 22-х закладів:

  • 7 дитячих дошкільних закладів: по 1 випадку в м.Кропивницькому; Добровеличківська ТГ, Устинівська ТГ, Знамянська ТГ -1, Гайворонська ТГ-1 та 2 випадки у Голованiвськiй ТГ);
  • 15 закладів загальної середньої освіти (5 у м.Кропивницький, 4 в Новоархангельській ТГ; 3 в Благовіщенській ТГ та по 1-му в Устинівській, Побузькій, Помічнянській ТГ);
  • 2 ПТУ (Голованівська ТГ).

Тривають дослідження біологічних зразків від 273 працівників харчоблоків.

Виявлені носії інфекцій відсторонені від роботи на час лікування й до повного одужання, адже йдеться про безпеку дітей.

Під час відвідування навчальних закладів, також проводиться збір інформації щодо проходження профілактичних медичних оглядів працівниками харчоблоків. Порушень не виявлено.

Робота триває.