• 26.04.2024

Вірусів Коксакі в Кіровоградській області не виявлено

Сер 30, 2017

 

       В останній час все частіше у засобах масової інформації лунають повідомлення про випадки ентеровірусних захворювань,викликаних вірусами Коксакі, серед дітей, які відпочивали в  Туреччині та про спалахи ентеровірусних інфекцій в Україні.

       Ентеровірусна інфекція – це група захворювань, викликаних вірусами поліо, Коксакі, ентеровірусами та ECHO (Enteritic Cytopathogenic Human Orfan).

     За інформацією Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України з початку року в Львівській області на ентеровірусні інфекції перехворіло близько 180 осіб. Спалахи зареєстровані у Чернівецькій області (41 вип.), в  м.Чортків Тернопільської області (73 вип.).

          У Кіровоградській області на даний час епідемічних ускладнень з ентеровірусних інфекцій, в т.ч. Коксакі, не зареєстровано.

      З метою виявлення таких хворих в області здійснюється щотижневий моніторинг захворюваності на нейроінфекції, що не виключають ентеровірусну інфекцію.

        За 8 місяців 2017р. у вірусологічній лабораторії обласного лабораторного центру на ентеровірусну інфекцію досліджено біологічний матеріал від 26-ти хворих з неврологічною симптоматикою та від 56-ти здорових дітей. Також проведено дослідження 48-ми проб стічної води, 9-ти проб води з відкритих водойм та 3 проби питної води. Ентеровіруси  не виявлені.

         Джерелом ентеровірусної інфекції є людина (вірусоносій або хвора).

      Передається дана інфекція фекально-оральним (як кишкові інфекції), контактно-побутовим шляхом (через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні правил особистої гігієни), а також не виключається  повітряно-крапельний шлях передачі (як при респіраторних інфекціях).   

       Частіше ентеровірусна інфекція проявляється у вигляді підвищення температури тіла, висипів (екзантеми, що потім переходять у везикули) на долонях, навколо рота та на ступнях. У дітей може бути біль у животі та діарея (пронос). Проявам висипки передує біль та почервоніння у горлі, можливо із везикулярною висипкою по всій ротовій порожнині.

      Захворювання може проявлятись як у вигляді звичайного нездужання, так і середнього або важкого перебігу з ускладненнями до серозного менінгіту, енцефаліту, асептичного міокардіту, гепатиту, панкреатиту. Тому вкрай важливо одразу після виникнення порушень здоров’я звертатися за кваліфіковано медичною допомогою та не займатися самолікуванням.

    Остаточний діагноз хворому лікар може поставити лише при умові лабораторного підтвердження. Для цього проводиться відбір зразків біологічного матеріалу від хворого та їх вірусологічні дослідження на ентеровірусну інфекції.

        Щоб запобігти зараженню ентеровірусними інфекціями необхідно дотримуватись наступних правил:

  • Для пиття використовувати тільки безпечну питну воду, якщо якість води викликає сумнів – прокип’ятіть її. При кип’ятінні вірус гине миттєво.
  • Частіше мити руки не тільки перед та після їжі, але і після відвідування людних місць.
  • Перед вживанням овочів та фруктів – обов’язково мити їх питною водою або обдати окропом.  
  • Якщо в місці відпочинку вже були випадки захворювання, радимо не купатися в басейнах та обмежити спілкування дітей із іншими дітьми.

 Заступник директора                                                     Надія Оперчук

 

 Зав відділом епіднагляду

за інфекційними захворюваннями                             Тамара Ланкмілєр

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

881 Переглядів