• 24.04.2024

Інфекційні хвороби, що можуть передавати птахи

Сер 31, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орнітоз – одна з найбільш поширених інфекцій серед птахів. Орнітоз у голубів в деяких випадках називають пситтакоз, оскільки зустрічається у папуг (від латинської назви). Захворювання широко поширене серед вільноживучих птахів. Збудник орнітозу виділений більш як у 140 видів птахів. Найбільше  епідеміологічне значення мають домашні та кімнатні птахи, а також міські голуби.

У епідеміологічному відношенні хвороба небезпечна для людини, викликаючи респіраторні порушення з можливими ускладненнями. Інкубаційний період складає від  8 до 14 днів. Початок хвороби характеризується лихоманкою та підвищенням температури тіла, загальним інтоксикаційним синдромом, болем в грудях, сухим кашлем, тошнотою, іноді блюванням, розладом кишківника, тощо. Як правило через тиждень після перших симптомів спостерігається збільшення печінки, а з боку нервової системи – стійкий головний біль, порушення сну, часті зміни настрою, признаки менінгізму, тощо

 Орнітоз –  це хламідійна інфекція, яку викликає вірус з роду Bedsonia, що накопичується в клітинах дихальних шляхів. Виділяється вірус від хворих голубів у навколишнє середовище з секретом дихальних шляхів, послідом, забруднюючи довкілля.

Механізм передачі збудника орнітозу-крапельний (пиловий). Заражається людина також аліментарним шляхом. Екскременти птахів, носовий слиз, забруднений пух – основні чинники передачі збудника.

 Вірус стійкий до заморожування, висушування та тривалий час зберігає патогенні властивості. У посліді голубів вірус виживає протягом тижня, при заморожуванні – 40-60 днів. Найбільш ефективними дезінфікуючими препаратами є розчини формаліну, хлорного вапна, хлораміну, параформаліну, фенолу, карболової кислоти, їдкого натрію  (експозиція  30-60 хв).

 Хворіють на орнітоз як домашні голуби, так і вільноживучі, що населяють міські вулиці та площі. Зараження голубів, як правило, відбувається при вдиханні пилу, секрету, що містять вірус орнітозу. Можливе зараження через забруднений вірусом корм, воду, транспортні кошики, клітки.

У хворих голубів спостерігається сильна сльозотеча, світлобоязнь, а  подальше виділення клейкого ексудату призводить до склеювання повік. Окрім цих ознак голуб втрачає апетит, масу, здатність до польоту, дихання стає шумним. Розлад кишечника не обов’язкова, але часта ознака орнітозу. Часто спостерігаються парези і паралічі крил, ніг. Голуби пересуваються важко, волочучи крило або накульгуючи на ногу. У деяких голубів запальні процеси з кон’юнктиви очей переходять на носові ходи.

 Голуби з сильно вираженими клінічними ознаками мають бути негайно відокремлені, проліковані, а при безна

дійному стані – знищені. З метою активної профілактики використовують антибіотики широкого спектру дії.

На птахогосподарствах та підприємствах з переробки пуху і пір’я необхідно проводити санітарно – ветеринарний нагляд, карантинування голубів, що повернулися і знову придбані; дезінфекцію транспортного інвентарю, голубника, тощо. При ввезенні в країну екзотичних птахів, в т.ч. папуг та інших декоративних птахів, необхідні карантинні заходи.

 Профілактика орнітозу у людей  включає насамперед  боротьбу з орнітозом серед птахів, регулювання чисельності голубів, обмеження прямого контакту з дикими та домашніми птахами, з їх фізіологічними виділеннями.  При купівлі птахів необхідно запитувати у продавців про ветеринарний документ, який свідчить про відсутність у даних птахів інфекційних захворювань, у т.ч. орнітозу.       

При виявленні перших симптомів орнітозу людям необхідно негайно звертатись за медичною допомогою та не займатись самолікуванням. Кожний випадок орнітозу підлягає епідеміологічному розслідуванню з метою встановлення джерела збудника, шляхів передачі, обставин, які сприяли захворюванню та проведенню повного комплексу протиепідемічних заходів.

 На протязі останніх десяти років випадки орнітозу серед людей в  Кіровоградській області не реєструвались.

      Заступник директора                                   Надія Оперчук

 

 

       Лікар епідеміолог                                       Людмила Ігнатьєва

       відділення організації

       епіддосліджень                                                

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

6 042 Переглядів