• 25.04.2024

Профілактика правця

Вер 5, 2017

     В Україні епідситуація  з правця продовжує залишатись напруженою.  В поточному році в Україні зареєстровано 6 випадків правця. Останній випадок у серпні місяці у Львівській області. На жаль дівчинка 3,5 років померла. Жоден з хворих не був щеплений.

      У Кіровоградській області в останні роки захворюваність на правець не реєструвалась.

     Праве́ць – гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему, викликає тонічні та тетанічні судоми скелетних м’язів з асфіксією. Має надзвичайно високу летальність.

    Збудником правця є клостридія тетані (грампозитивна паличка), яка належить до анаеробних мікробів, утворює спори і виділяє токсин. Вона міститься у ґрунті, а спори її є в травному каналі овець, коней та інших свійських тварин. У зовнішнє середовище паличка потрапляє з випорожненнями людини і тварин. Збудник витримує нагрівання до 80 градусів протягом 60 хвилин, у висушеному вигляді без доступу світла зберігається до 10 років, а спори його при кип’ятінні протягом 30-60 хв. гинуть не в 100% випадків.

    Проникає збудник в організм людини через рани при травмах, укусах, опіках, відмороженнях, у породіль при порушенні асептики, у новонароджених при забрудненні пупкової рани.

   Від хворої людини або тварини правець не передається. Сприйнятливість людей до правця висока, але завдяки масовій імунізації реєструються лише поодинокі випадки. Частіше хворіють жителі сільської місцевості. Максимум захворювань припадає на літо та осінь.

    Клінічні прояви: слабкість, дратівливость, головний біль, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність м’язів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах – тризм (хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і біль в жувальних м’язах). Виникає тягнучий біль і ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки, обличчя набуває вигляду “сардонічної посмішки”. Виникає відчуття страху, порушується сон. Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю (опістотонус). Притомність при правці збережена. Для всіх хворих на правець обов’язкова госпіталізація в реанімаційні відділення або спеціалізовані центри.

    Заходи по профілактиці правця проводяться в двох напрямках: профілактика травм та специфічна профілактика.

    Для створення імунітету проводять планову імунізацію правцевим анатоксином, починаючи з двохмісячного віку.

  При загрозі розвитку правця проводять екстрену профілактику протиправцевою сироваткою або протиправцевим імуноглобуліном, що містять антитіла до токсину. Пасивна імунізація не завжди зберігає від захворювання, тому вводять правцевий анатоксин.

  Неспецифічна профілактика правця спрямована на попередження травматизму в побуті та на виробництві, виключення зараження операційних ран, а також на своєчасну обробку колотих, різаних ран, опіків, обморожень, правильну допомогу при кровотечі. При одержанні вищевказаних травм, потерпілому слід звернуться у травмпункт медичного закладу, де нададуть відповідну допомогу та подальші рекомендації.

         Заступник директора                                                     Надія Оперчук

         Завідувач відділенням організації                               Микола Молодченко

         епідеміологічних досліджень      

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

                                

4 396 Переглядів