• 24.04.2024

Всесвітній день вегана

Лис 1, 2021

Всесвітній день вегана (World Vegan Day) — свято, з'явився 1 листопада 1994 року, коли веганські суспільство (Vegan Society) відзначало своє 50-річчя.

Слово веган було утворене Дональдом Уотсоном (Donald Watson) з перших трьох і останніх двох букв англійського слова «vegetarian» (укр. «вегетаріанець», «вегетаріанський»).

Веганізм (веганство) – спосіб життя, який характеризується, зокрема, суворим вегетаріанством. Прихильники веганізму – це суворі вегетаріанці, які не тільки виключають зі свого раціону м'ясо і рибу, морепродукти, але й будь-які інші продукти тваринного походження – яйця, молоко, молочні продукти, мед і тому подібне.

Вегани не носять одяг зі шкіри, хутра, вовни і шовку і, більш того, не користуються продуктами, які тестували на тваринах. Причини відмови можуть бути різними, але основна — це небажання бути причетним до вбивства тварин і жорстокого поводження з ними.

Згідно з останніми підрахунками ООН, на нашій планеті живе близько мільярда людей, які усвідомлено відмовилися від м’яса і продуктів тваринного походження (приблизно, кожен сьомий житель планети). Найбільше веганів і вегетаріанців живе в Індії, де їх кількість становить близько 40% населення, що пов’язано з релігійними і культурними традиціями, а також з низьким економічним розвитком деяких регіонів.

Слід згадати, що День вегана завершує так званий Місяць вегетаріанської усвідомленості (Vegetarian Awareness Month), який розпочинається 1 жовтня – у Всесвітній день вегетаріанства.

Табу веганів:

  • м'ясо, риба, морепродукти, молоко, яйця, мед;
  • вироби зі шкіри, хутра, шовку, вовни, перлів та інших матеріалів тваринного походження;
  • косметика та засоби гігієни, в складі яких міститься желатин, гліцерин, ланолін, молочна кислота та інші речовини, які мають тваринне походження;
  • алкогольні напої, в очищенні або освітленні яких використовувались желатин та інші компоненти тваринного походження;
  • продукція, яка проходила тестування на тваринах;
  • індустрія розваг з використанням тварин: скачки, цирки, зоопарки, дельфінарії, океанаріуми, корида, бої тварин, фотографування з тваринами;
  • корми для кішок і собак тваринного походження.

Науковці-прихильники веганства стверджують, що за умови правильного планування, вегетаріанські т авеганські дієти є здоровими і повноцінними, й підходять людям будь-якого віку і в будь-який період життя, а також можуть допомогти в профілактиці і лікуванні деяких захворювань. Так, за даними досліджень, вегани зазвичай мають знижений ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету II типу і деяких видів злоякісних новоутворень.

Але, при неправильному плануванні дієти, організм людини недоотримує ряд життєво важливих речовин (у 2 рази менше насичених жирних кислот, ретинолу, вітамінів B12, D, а також кальцію, цинку), що в довгостроковій перспективі може призвести до втрати кісткової маси і остеопорозу (у ваганів міцність кісток на 5% менше), а також може знижуватись кількість сперматозоїдів у чоловіків (через споживання чоловіками залишків пестицидів, що містяться в овочах і фруктах) і виникати атрофія серця.

Медики застерігають від «фанатського» веганства. Подібна дієта неприпустима для дітей, особливо на ранньому етапі розвитку, також веганство протипоказане вагітним жінкам через загрозу викидня, матерям годувальницям, людям із значною мірою фізичної праці та людям похилого віку.

Таким чином, якщо Ви плануєте змінити стиль свого життя та стати веганом (або вегетаріанцем) спершу проконсультуйтеся з лікарем щодо вихідного стану Вашого здоров’я та потреб Вашого організму, та заплануйте з ним Ваш щоденний раціон з урахуванням вищесказаного.