• 20.04.2024

Педикульоз – це небезпечно

Вер 7, 2017

   Станом на 07.09.2017 року (з початку року) в місті Кропивницькому зареєстровано 187 випадків педикульозу серед населення, з них 162 випадки у дітей та підлітків до 17 років.

  З настанням нового навчального року в м. Кропивницький збільшилась кількість виявлених учнів з педикульозом. Наразі педикульозу виявлений в 9-ти загальноосвітніх школах нашого міста.

   З метою виявлення вогнищ педикульозу в плановому порядку медичними працівниками проводиться огляд різних контингентів населення: дітей дитячих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх шкіл та дітей закладів інтернатного типу, а також при зверненні за медичною допомогою в лікувально-профілактичні заклади. 

  Педикульоз – це завошивленість. Воші – специфічні паразити, які проводять своє життя на людині і годуються її кров’ю від 5 до 12 раз на добу. Личинка, що вилупилася з яйця відразу ж  починає ссати кров людини. Протягом життя воша відкладає від 200 до 300 яєць (гнид). 

 Воші розповсюджуються від однієї людини до іншої при спільному користуванні одними гребінцями, одягом, білизною. Нерідко воші переповзають при сумісному зберіганні верхнього одягу у роздягальнях, інших місцях скупчення людей.

  Воші є переносниками тяжких захворювань –  висипного та зворотного тифів. У людей, що раніше перехворіли висипним тифом, збудник захворювання – рикетсії Провачека – зберігається все життя. Воша нассавшись крові хворої, чи перехворілої висипним тифом людини, також набуває здатності зберігати збудників все життя.  В шлунку  воші збудник висипного тифу розмножується, накопичується у великій кількості. Коли воша попадає на тіло здорової людини живиться її кров’ю, одночасно випорожняється. Людина розчісує місце укусу, втирає випорожнення воші в ушкоджену шкіру,  в якій знаходиться велика кількість збудників висипного тифу і так заражається.

  З метою попередження завошивленості та її поширення в сім’ї або колективі, проводять профілактичні та гігієнічні заходи, які передбачають регулярну стрижку волосся, миття тіла та зміну натільної білизни. При механічному способі проводять вичісування густим гребінцем дорослих вошей, знищення яєць шляхом зняття їх з волосся, стрижку чи гоління. Вичісування проводиться на попередньо підстелений папір і спалюється.

 Для обробки волосся застосовуються лікарські засоби, які зареєстровані МОЗ України і мають дозвіл на використання. Придбати протипедикулоцидні препарати можна в аптечній мережі. Обробка педикулоцидними препаратами дітей до 5 років, вагітних жінок, матерів, годувальниць, людей з пошкодженою шкірою, тяжко хворих – заборонена, використовується механічний метод знищення вошей та гнид.

  Ефект боротьби з вошами буде досягнутий лише при умові одночасного знищення їх на голові, тілі, білизні, одязі та інших речах.

  Шановні мешканці м.Кропивницький, особливо батьки, будьте більш уважними до своїх дітей, при направленні їх до школи, іншого закладу, огляньте голову дитини на завошивленість, щоб запобігти розповсюдженню педикульозу.

Завідувач відділення організації                                                      Н.Г. Дьяченко

епідеміологічних досліджень

КММВ ДУ «КОЛЦ МОЗУ»                                                       

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 598 Переглядів