• 29.03.2024

Епідемічна ситуація в області: реалії сьогодення

Лис 4, 2021

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук в інтерв’ю регіональному Суспільному мовнику UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ розповіла про епідемічну ситуацію COVID-19 та індикаторні показники «жовтого» рівня епіднебезпеки.

Кіровоградська область на сьогодні перебуває в «жовтій» зоні відповідно індикаторним показникам рівнів епіднебезпеки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів. Рівень захворюваності, коефіцієнт виявлення випадків інфікування, охоплення тестуванням, рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації та завантаженість ліжок з киснем в госпітальних базах регіону відповідає показникам «жовтого» рівня.

Але епідситуація в області з COVID-19 за словами Надії Оперчук щодня ускладняється. За останню добу зареєстровано 212 нових лабораторно підтверджених випадків COVID-19, 14-ть пацієнтів померли від ускладнень. Сьогодні вірусологічна лабораторія ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» працює в надпотужному режимі, для своєчасного виявлення особливо небезпечного захворювання.

Фахівці епідеміологічного профілю Центру забезпечують облік, реєстрацію та проведення епідеміологічного розслідування кожного випадку COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у т.ч. збір епіданамнезу щодо історії подорожей та вакцинації проти коронавірусної інфекції. Організовується та контролюється проведення протиепідемічних та профілактичних заходів в осередках інфекцій, здійснюється заключна дезінфекція за місцем проживання, роботи та навчання хворих; медичне спостереження за особами, які перебували у контакті із хворими на COVID-19, які не мають повного комплексу вакцинації проти цієї інфекції; за особами, які перебувають на самоізоляції проводиться медичними працівниками закладів первинної медико-санітарної допомоги на адміністративних територіях. Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюється працівниками Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області та працівниками ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», у т.ч. із застосуванням електронного сервісу «Дій вдома».

Єдиним на сьогодні методом уникнути ускладнень, що можуть забрати життя є вакцинація. Бережіть себе та близьких!