• 23.04.2024

Стан підземних вод в області

Лис 5, 2021

Лікар з комунальної гігієни ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Катерина Деревінська взяла участь в пленарній дискусії про стан підземних вод в області, що відбулася за ініціативи Громадської організації «Флора». Під час заходу обговорювалися проблеми з доступністю чистої питної води для мешканців сіл, де відсутнє централізоване водопостачання, а також загальні питання, пов’язані з забрудненням води у Кіровоградській області.

За інформацією Катерини Деревінської «Про стан підземних вод», Кіровоградщина посідає одне з перших місць по Україні щодо забрудненню води нітратами, що є найбільшою небезпекою води з підземних джерел. Якщо їх концентрація у питній воді не перевищує 50 мг/л, то така вода нешкідлива для вживання.

Небезпека нітратів полягає в тому, що навіть при високих концентраціях вони абсолютно не змінюють зовнішні властивості води, тобто смак, запах, каламутність, прозорість.

Про якість та безпечність води можна дізнатися лише в результаті проведення лабораторних досліджень.

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» акредитований та атестований на проведення санітарно-хімічних, санітарно-мікробіологічних, санітарно–токсикологічних та радіологічних досліджень питної води.

Лабораторні відділення Центру області готові проводити дослідження питної води.