• 20.04.2024

Міжнародний день радіології

Лис 8, 2021

ДУ "Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" вітає лікарів рентгенологів та радіологів. Висловлюємо безмежну вдячність за високий професіоналізм та відданість справі. Бажаємо здоров’я, миру та подальших професійних здобутків.

Свято з'явилося в 2012 році, воно є спільною ініціативою Європейського товариства радіологів. Міжнародний день радіології вважається професійним святом для фахівців даної медичної галузі – радіодіагностів і радіотерапевтів різних напрямків.

Міжнародний день радіології – це щорічний захід, метою якого є підвищення обізнаності про цінність, яку ця наука вносить у безпеку обслуговування пацієнтів, та покращення розуміння важливості ролі радіологів у континуумі охорони здоров’я.

Медична візуалізація є однією з найцікавіших та прогресивних дисциплін у сфері охорони здоров’я та полем великої активності з точки зору технологічних та біологічних досліджень. Рентгенівські промені, комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), ультразвукове дослідження та інші медичні технології візуалізації пов’язані з ними, відомі багатьом людям, але точна мета і цінність цих послуг не є широко зрозумілою.

Тому 8 листопада (день коли Вільгельм Конрад Рентген виявив існування рентгенівських променів у 1895 році), було обрано як день дій та обізнаності.

Проте справжнім відкривачем Х-променів слід вважати зовсім не Рентгена, а знаменитого у свій час і чомусь забутого нині
українського вченого. В 1881 році на міжнародній електротехнічній виставці в Парижі, яка того часу була Меккою вченого люду, стався фурор.
Доктор Стразбурзького університету, галичанин Іван Пулюй продемонстрував загалу свій винахід – трубку, яка випромінювала Х-промені.

Цей винахід здобув Срібну медаль виставки, що, зважаючи на рівень представництва було феноменально. Променева трубка Пулюя отримала б і золоту нагороду, якби учений загал розібрався тоді, які перспективи відкриває винахід Х-променів для науки. Але, на жаль, виставка була технічною, а не медичною.

«Лампа Пулюя» деякий час випускалася навіть серійно і окремими передовими лікарями використовувалася в практиці, задовго до всім відомого дослідження Вільгельма Рентгена. За допомогою свого пристрою Іван Пулюй вперше у світовій практиці зробив «рентгенівський» знімок зламаної руки 13-річного хлопчика; знімок руки своєї доньки зі шпилькою, що лежала під долонею, а також знімок скелета мертвонародженої дитини. «Рентгенограми» органів людини, зроблені Іваном Павловичем, була настільки чіткою, що дозволила виявити патологію в тілах пацієнтів.