• 25.04.2024

Всесвітній день кератоконуса

Лис 10, 2021

10 листопада проводиться Всесвітній день кератоконуса. Ці листопадові заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Кератоконус – конічне випинання рогівки ока в її центрі, що розвивається під час статевого дозрівання, веде до зміни анатомії і топографії рогівки, що у свою чергу спричиняє прогресуюче зниження гостроти зору.

Захворювання виявляється в молодому віці у працездатного населення, і питання лікування кератоконуса є однією з ключових тем у сучасній офтальмології.

Захворювання проявляється зниженням зору через розвиток астигматизму й короткозорості. Пацієнти скаржаться на необхідність частої зміни оптичної сили окулярів і появу непереносимості м'яких контактних лінз. Характерним є те, що описані скарги спочатку стосуються тільки одного ока.

При подальшому розвитку кератоконуса астигматизм посилюється, і корекція зору стає неможливою. Рогівка дедалі більше потоншується до критичних величин. Наступає момент, коли товщина рогівки стає настільки малою, що не в змозі підтримувати баланс внутрішнього й зовнішнього тиску. Розвивається набряк рогівки, ситуація стає небезпечною для цілісності ока.

Рання стадія захворювання до останнього часу важко діагностувалася і часто пропускалася.

На ранніх стадіях для корекції зору використовують контактні лінзи, при прогресуванні рекомендована наскрізна кератопластика.

В останнє десятиліття з'явилась можливість терапевтичного лікування кератоконусу.

Це так званий метод крос-лінкінга або ультрафіолетове зрощення (UltraViolet – Crosslinking – UV – X).

Нагадуємо, що будь яку хворобу краще попереджувати, ніж лікувати! Через те, закликаємо – не треба нехтувати своєчасним відвідуванням офтальмолога!