• 25.04.2024

Холестерин

Лис 11, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» інформує про холестерин.

Холестерин — це жироподібна речовина, яку ми отримуємо з двох джерел: споживаємо із тваринною їжею та синтезуємо в нашій печінці.

Зазвичай холестерин умовно поділяють на «хороший» та «поганий»:

▪ Ліпопротеїни високої щільності, відомі як «хороший» холестерин;

▪ Ліпопротеїни низької щільності, відомі як «поганий» холестерин.

? Для нашого організму важливо, аби показники були в балансі і не підвищувалися. Бо високий рівень холестерину збільшує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

☝️ Аналіз на визначення холестерину дорослим треба робити кожні 4–6 років. Людям із груп ризику — є діагностовані хвороби серця, хронічні запальні процеси, надмірна вага чи діабет — цей показник варто перевіряти значно частіше.

Дізнатися рівень свого холестерину можна у свого лікаря — сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Які показники вважаються нормою https://bit.ly/3u5gxFb.

Потрібно відстежувати свої показники й за потреби вживати заходів для зниження високого рівня холестерину.

5 порад для підтримки здорового балансу холестерину:

✅ Слідкуйте за раціоном

Їжте овочі, фрукти, цільнозернові злаки, квасолю, бобові, горіхи, білки на рослинній основі, нежирні тваринні білки та рибу. Обмежте солодкі напої та продукти, жирне або перероблене м’ясо, жирні молочні продукти.

✅ Замініть насичені жири ненасиченими

Віддавайте перевагу нежирному м’ясу (птиця, кролик) та продуктам із низьким вмістом жирів. Вживайте омега-3-поліненасичені жирні кислоти та корисні жири: горіхи, насіння, оливкова та ріпакова олія, скумбрія, оселедець.

✅ Будьте фізично активні

Фізична активність допомагає покращити рівень холестерину. Не забувайте, що дорослі люди віком від 18 років повинні приділяти не менше 150 хвилин на тиждень фізичній активності середньої інтенсивності.

✅ Кидайте курити

Куріння знижує рівень «хорошого» холестерину й підвищує ризик серцевих захворювань. Повна відмова від куріння — найкраще, що можна зробити для власного здоров’я.

✅ У разі призначення, приймайте спеціальні ліки

Ваш лікар може призначити статини або інші ліки для контролю рівня холестерину, якщо всі вищеперераховані способи не спрацюють. Ліки потрібно приймати регулярно й довготривало, а припинити лише за порадою лікаря.

Докладніше на сайті #ЦГЗ: bit.ly/3u5gxFb

610 Переглядів