• 25.04.2024

Тренінги CDC. День 4

Лис 11, 2021

11 листопада 2021 року у рамках співпраці ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» та Центрів контролю та профілактики захворювань Сполучених Штатів Америки (далі – CDC) експертами CDC проведено четвертий онлайн-тренінг «Основи управління надзвичайними ситуаціями у галузі громадського здоров'я – PHEM 100» для фахівців, які залучаються до організації роботи оперативних центрів з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я.

Було закріплено питання попередніх трьох днів тренінгу та розглянуто питання щодо проведення навчання фахівців Оперативного центру.

Визначено поняття СУС.

СУС – це структура управління надзвичайними ситуаціями та набір протоколів, які забезпечують підхід до керівництва урядових органів, приватним сектором, неурядовими організаціями та іншими суб’єктами, щоб вони працювали скоординовано, в першу чергу для реагування та пом’якшення наслідків всіх типів надзвичайних ситуацій.

СУС може використовуватись для підтримки інших аспектів управління НС, включаючи готовність та відновлення.

Розглянута складова структура СУС, яка основана на:

а) розмірі, типу та складності випадків;

б) потребах громадської охорони здоров’я;

в) плануванні та цілях.

Звернена увага на переваги СУС, до них відноситься:

  • стандартизований, масштабний та гнучкий підхід;
  • розширення співробітництва і взаємодії дякуючи чітко визначеним ролям;
  • ефективна координація ресурсів;
  • комплексна готовність до любих небезпек;
  • вимірні досягнення цілей;.
  • виключення дублювання умов;
  • покращення ефективного спілкування.

На практичному занятті було розглянуто розділи СУС, до яких відносяться: менеджер випадку, спеціаліст з безпеки, спеціаліст з громадського спілкування, спеціаліст зі зв’язків, фінансово-адміністративний, логістичний, операції та планування.

В ході роботи має бути забезпечена прозорість та обмін у звітності командного реагування. Розглянуті оцінка ризиків, можливість формування спеціально сформованого багатоцільового центру для зв’язку на рівні громади, району і т. ін.