• 20.04.2024

Міжнародний день незрячих людей

Лис 13, 2021

13 листопада у світі відзначається Міжнародний день незрячих людей (International Day of the Blind), який був призначений ВООЗ, до якої належить і Україна

Цей день пов’язаний із днем народження відомого французького педагога Валентина Гаюї (Valentin Haüy, 13.11.1745 р.), який є засновником ряду паризьких підприємств і шкіл для сліпих. Він став першим у своєму роді людиною, яка відтворила подібні організації, яких до 18 ст. у всьому світі не було жодної. Ця людина завдяки рельєфно-лінійному шрифту, зробила навчання сліпих не тільки можливим і доступним, але й цікавим.

У 1829 році француз Луї Брайль (фр. Louis Braille) - вихованець Паризького національного інституту для сліпих дітей розробив універсальну систему рельєфно-точкового шрифту(так званий шрифт Брайля), що знайшов розповсюдження у всіх країнах світу. В основі шрифту Брайля лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту. Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок

За даними ВООЗ, близько 300 мільйонів людей в світі страждає від порушень зору, з них майже 40 мільйонів незрячі. Щорічно кількість сліпих зростає на 1-2 млн. осіб, адже що п’ять секунд втрачає зір один дорослий, а кожну хвилину – 1 дитина. Медичний журнал The Lancet Global Health довів, що вчені прогнозують зростання кількості незрячих людей до 115 мільйонів у 2050 році, якщо медичне суспільство не розробить нових методів лікування сліпоти. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, мешкають в країнах що розвиваються. Зростання кількості незрячих вчені пов’язують у першу чергу, зі старінням населення.

В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти. До речі, для України проблема дитячої сліпоти і порушення зору є вкрай актуальною, оскільки дитяча сліпота і слабкий зір в нашій країні займає 4 місце серед основних причин інвалідності дітей.

Ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах. Дії усіх направлені на те щоб на сьогоднішній день, коли суспільство не зовсім готове приймати без стереотипів та упереджень осіб з порушеннями зору, привернути увагу до таких людей, та поступово створити умови для їх безбар’єрної життєдіяльності у суспільстві.

Цього дня – медики, закликають всіх громадян не бути байдужими, звернути увагу на людей, які втратили зір і потребують підтримки і допомоги. До цього ж,  нагадуємо про те, що є люди, які втратили зір, мають порушення зору, тощо, а є люди, які навіть не задумуються, що втратити зір частково або повністю може будь хто. Тож, будьте уважні до людей, якщо вони з білою тростиною.

Дбайте і про себе, щоб зберегти хороший зір надовго, не забувайте про профілактичні огляди, піклуйтеся про те як ви будете споглядати навколишній світ.