• 28.03.2024

Спільне та відмінне між COVID-19 та ГРИПом.

Лис 15, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з Міністерством охорони здоров’я інформує про спільне та відмінне між COVID-19 та ГРИПом.

? Грип та COVID-19 – респіраторні захворювання, які викликаються різними вірусами. Причиною першого є віруси грипу, другого – коронавірус, вперше виявлений у 2019 році.

? За останньою інформацією, ймовірніше COVID-19 поширюється легше, ніж грип.

Як грип, так і COVID-19 можуть передаватись від людини до людини, які перебувають поруч, не дотримуючись дистанції.

? У порівнянні із грипом, COVID-19 може викликати більш серйозні наслідки для здоров’я. Проте обидва захворювання можуть мати важкий перебіг та летальні наслідки.

▪ Окрім того, людина, інфікована COVID-19 може мати довший безсимптомний період і може бути заразною для інших також довше.

Водночас, визначити, чим саме хворіє людина лише на основі симптомів неможливо. Особливо, якщо враховувати те, що COVID-19 може мати широкий спектр симптомів. Для підтвердження точного діагнозу необхідне тестування.

❗ Важливо, що людина може бути інфікована двома вірусами одночасно і мати симптоми як грипу, так і COVID-19. Також обидва захворювання можуть проходити безсимптомно.

? Спільними симптоми є:
? Підвищена температура або лихоманка/відчуття ознобу
? Кашель
? Втома
? Задишка та утруднене дихання
? Біль у горлі
Нежить та закладеність носу
? Біль у м’язах
? Головний біль
? Рвота та діарея
? Втрата смаку та запаху (хоча частіше це зустрічається при COVID-19).

✳ Від моменту інфікування та появи симптомів може пройти один та більше днів. У обох випадках інфікована особа може виділяти та поширювати вірус до того, як з’являться видимі симптоми.

➡ Проте симптоми COVID-19 можуть проявлятись довше, ніж симптоми грипу. У випадку із COVID-19, людина може бути заразною довше, ніж хворіючи на грип.

❗ До груп, які мають ризик важкого перебігу грипу та COVID-19, зокрема, входять люди літнього віку, особи із супутніми захворюваннями, вагітні.

? Єдиним захистом від вказаних захворювань є вакцинація. Водночас, щеплення від грипу не включено до Національного календаря профілактичних щеплень, вона є рекомендованою. Проте вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем. Всі доступні в Україні вакцини проти грипу є безпечними та ефективними проти штамів вірусу грипу, які за прогнозом ВООЗ будуть циркулювати на території Північної півкулі у сезоні 2021-2022 років.

? Вакцинація проти COVID-19 в Україні відбувається силами мобільних бригад з імунізації, пунктів щеплень та центрів масової вакцинації. Перелік центрів масової вакцинації та пунктів щеплень шукайте за посиланням: https://list.covid19.gov.ua/.

Джерело: https://cutt.ly/WTd2ooO

688 Переглядів