• 18.04.2024

Лісові “монстри-вбивці” вичікують наступну жертву!

Вер 15, 2017

З давнини гриби були улюбленими смаколиками людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють раціон. Гриби – це дарунок лісу, але незважаючи на неповторні смакові якості, вони водночас є небезпечним харчовим продуктом, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

Незважаючи на застереження щодо небезпеки отруєння дикорослими грибами, доступність інформації про їх види, правила збору, зберігання, приготування та вживання, такі випадки продовжують реєструватись.

Так, за поточний період 2017 року по Кіровоградській області було зареєстровано 1 випадок отруєння грибами з 2 потерпілими серед дорослого населення (за аналогічний період 2016 року – 2 випадки отруєнь грибами з 6 потерпілими серед дорослих).

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлено вживанням отруйних пластинчастих грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни. Особливо високий рівень смертності серед сільського населення, де погано налагоджена первинна медична допомога, утруднені транспортування хворих і своєчасна їх госпіталізація. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Також, слід пам’ятати, що гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Крім того, вживання недоварених або недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

У зв’язку з цим, в котре закликаємо, не перетворювати приємні прогулянки в лісі у неприємні несподіванки для свого організму.

Прогулюйтесь лісом, дихайте свіжим повітрям, відпочивайте та загартовуйтесь, але відмовтесь від вживання дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені в теплицях печериці та гливи. Адже людське життя, а тим паче життя наших дітей, значно цінніше, ніж смакові уподобання!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 002 Переглядів