• 29.03.2024

16 листопада світ відзначає День боротьби з анорексією

Лис 16, 2021

Ця дата була запропонована до щорічного відмічання з 2005 року.

Анорексія – серйозне захворювання, на яке все частіше хворіють неповнолітні дівчата через виснажливі дієти та голодування. Хоча молодий організм потребує їжі, але при цьому стражданні у людини відсутній апетит.

Цей синдром супроводжується небезпечним порушенням функції обміну речовин, хворобами системи травлення та інфекціями. Проблема є дуже гострою для суспільства: багато людей критикують нав’язувані модою неприродні стандарти краси, через що жінки позбавляють себе їжі, а потім хворіють.

Ще у 1992 році День без дієт (друга назва свята) відбувся у Великобританії. День боротьби проти анорексії стали відзначати у різних країнах світу – у США, Канаді, Новій Зеландії, Австралії, Данії, Бразилії, Індії. З 1998 року різні організації міжнародного рівня почали виступати з ініціативою запровадження офіційного дня, щоб привернути увагу до проблеми. Так, у 2006 році після модного показу від серцевого нападу через нервову анорексію померла уругвайська фотомодель Луісель Рамос. В тому ж році померла 22-річна модель Ана Кароліна Рестон від печінкової недостатності, також викликаною анорексією. Проблема дуже серйозна, потребує рішення на світовому рівні – донести до людей небезпеку надмірних дієт та голодувань та запобігти хворобі.

Анорексія – це психічне захворювання, розлад харчової поведінки, ключовим фактором якого є навіть не різка втрата ваги, а суворе обмеження себе в їжі, виснаження організму. Цей недуг у 4 рази частіше виникає у дівчат та жінок, ніж у хлопців та чоловіків. Часто супроводжується депресієюабо тривожністю, може спровокувати виникнення шизофренії. Смертність від анорексії сягає страшних 20%.

Можливі причини анорексії:

Генетична схильність. Схильність до анорексії може успадковуватись генетично.

Психологічні причини. Тривожні та занадто емоційні люди, які постійно прагнуть до ідеалу, також можуть захворіти на анорексію.

Вік. Підлітки часто бувають невпевненими у собі й хочуть бути схваленими у соціумі. Також може вплинути і гормональна перебудова, адже після 40 років анорексія виникає рідко.

Соціальні фактори. Сучасна культура любить струнких людей, і часто через це люди з завою вагою відчувають невпевненість у собі.

▪ Зловживання дієтами. Відмова від їжі змінює роботу мозку, тому він стає вразливішим до розвитку неврологічних порушень, що пояснює той факт,що люди з розвиненою анорексією, які вже значно схудли, постійно бачать себе повними.

Ознаки анорексії:

Спочатку головним симптомом анорексії є відмова від їжі і втрата понад 20% від нормальної ваги тіла. Наступними стають:

▪ Занадто суворий контроль калорій, а раціон становлять переважно знежирені чи низькокалорійні продукти.

▪ Часта брехня про кількість з'їденої їжі.

▪ Пригнічений настрій, дратівливість, втрачений інтерес до сексу.

▪ Незадоволення власною зовнішністю, є скарги на заяву вагу або неможливість її позбутися.

▪ Прагнення розділити свою порцію їжі ще з кимось.

▪ Любить мішкуватий або багатошаровий одяг, бо це приховує недоліки фігури.

▪ Людина боїться стати на ваги в громадському місці (навіть якщо це спортзал чи лікарня).

▪ Може бути й таке, що людина відмовляється від їжі в громадських місцях.