• 23.04.2024

Про виявлення збудників лептоспірозу

Вер 15, 2017

   З метою моніторингу циркуляції збудника лептоспірозу в навколишньому середовищі  фахівці обласного лабораторного центру проводять дослідження води з поверхневих водойм області та гризунів.

   Оскільки одним з основних природних резервуарів цього захворювання є гризуни, які часто є носіями лептоспір,  то проведення таких досліджень дає можливість своєчасно виявити природний резервуар інфекції, джерело та провести необхідні профілактичні та протиепідемічні заходи з метою попередження виникнення захворювання серед людей.

   В даному році лабораторією особливо небезпечних інфекцій установи досліджено 125 гризунів з усіх адміністративних територій області.

  В двох екземплярах мишовидних  гризунів методом РМА отримано позитивні результати на лептоспіроз. Гризуни відловлені в лісосмузі с. Мошорине Знам’янського району (миша лісова) та в житловому секторі м. Новомиргород (миша хатня).

  Результати досліджень направлені до районних відділень установи з інформуванням органів місцевого самоврядування та надані рекомендації щодо проведення необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів, в т.ч. проведення дератизаційних робіт, з метою недопущення захворювання людей на лептоспіроз.

 

   Заступник директора                                   Надія Оперчук

 

   Лікар епідеміолог                                          Сергій Переведенцев

   відділення ОНІ                                               

 

   Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

     

 

 

939 Переглядів