• 29.03.2024

Міжнародний день відмови від куріння – у курців на 50% вищий ризик померти від COVID-19!

Лис 17, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на підтримку Громадської Організації «Життя», яка є експертом у сфері контролю над тютюном та комунікаційною кампанією по інших сферах, продовжує вживати заходи у рамках проведення антитютюнової кампанії. Лікарем з комунальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Установи Катериною Деревінською проведені бесіди з працівниками та пацієнтами трьох лікувальних стоматологічних закладів (ПП «Імпладент», ПП «Усиішка», ПП «ЛюксДент»).

Мета кампанії: підвищити обізнаність українців, що курці на 40-50% мають більший ризик перебігу та смерті від серцево-судинних захворювань, шкоду вживання електронних пристроїв для куріння, необхідність посилення антитютюнового законодавства.

ВООЗ наполягає, що ті, хто кидають, ті виграють. Які ж переваги від припинення куріння?

Найголовніше – це переваги для здоров’я: протягом 2-12 тижнів поліпшується кровообіг та збільшується на 30% об’єм роботи легень; протягом 1 року ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, у порівнянні з курцями; через 5-15 років ризик інсульту скорочується до рівня тих, хто ніколи не курив; через 10 років наполовину зменшується ризик розвитку раку легень, у порівнянні з курцями.

Переваги для родини. Коли людина кидає курити, то робить величезну послугу родині та друзям. Адже від тютюнового диму страждаєте не лише курець, але й усі, хто його оточують, як пасивні курці.

Фінансові переваги. Скільки куріння коштує? Можно скористатисяя калькулятором, щоб це з’ясувати. Просто необхідно прокалькувати кількість сигарет, яку викурюєте курець на день, кількість сигарет у пачці та її вартість, а також зазначити стаж куріння.

У курців на 50% вищий ризик померти від COVID-19! У період пандемії коронавірусної хвороби саме час подбати про своє здоров’я та позбутися зайвих ризиків. А також потурбуватися про майбутнє рідних і порадити їм відмовитися від вживання сигарет та електронних пристроїв для куріння вже сьогодні.

Зокрема, народним депутатам варто подбати про здоров’я українців та нарешті прийняти комплексний антитютюновий законопроєкт 4358.