• 20.04.2024

Тренінг «Організація профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я». Заключний 4 день.

Лис 18, 2021

Сьогодні, 18 листопада 2021 року проводився заключний день онлайн-тренінгу на якому продовжувався розгляд питань щодо профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я.

Першим ключовим питанням було поводження з медичними відходами в закладах охорони здоров’я: сьогодення і чого очікувати в найближчому майбутньому.

Медичні відходи – відходи, що утворюються внаслідок медичного обслуговування у закладах, які мають ліцензію на медичну практику. Звернено увагу щодо категорії медичних відходів.

Акцентувалось питання про систему поводження з відходами закладів охорони здоров’я: збирання та сортування, маркування, дезінфекція; транспортування та захоронення відходів.

Другим питанням тренінгу були розглянуті заходи і засоби попередження інфікування. Основним документом нормативної бази цього питання є Наказ МОЗ України від 03 серпня 2020 року №1777 «Про затвердження Заходів та засобів щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами».

Було розглянуто стандартні заходи захисту, яких необхідно дотримуватись при догляді за будь-яким пацієнтом та які є обов’язковими до виконання.

З метою організації заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю при проведенні догляду за пацієнтом, виділяють три шляхи інфікування – контактний, крапельний, аерогенний.

Також відбулося опрацювання додаткових заходів захисту щодо недопущення інфікування.

Переглядався і «Рутинний епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги» де розглядався порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги.

Останнім питанням тренінгу було розгляд вимог нормативно-правових актів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю, про які забувають.