• 26.04.2024

Оздоровлення та відпочинок дітей області завершились благополучно

Вер 27, 2017

Влітку 2017 року спеціалістами Установи забезпечено проведення моніторингу оздоровлення та відпочинку дітей області.

Спеціалістом Установи прийнято участь у роботі обласної комісії з проведення перевірок стану роботи позаміських закладів оздоровлення та відпочинку. Всього проведено 10 обстежень, з них:  5 – до початку роботи та 5 закладів – в період роботи ІІ зміни.

Під час підготовки та проведення оздоровчої кампанії лабораторні дослідження були проведені в 364 закладах оздоровлення та відпочинку дітей, в тому числі в 6 позаміських та 358 таборах з денним перебуванням. За результатами лабораторних досліджень, проведених спеціалістами установи, відхилення виявлені у 95 закладах, або 26,0%.

Всього досліджено 367 проб питної води за мікробіологічними  показниками, з них не відповідали гігієнічним нормативам – 29 (7,9%); за санітарно-хімічними показниками – 235, з них не відповідали – 56 (23,8%).

Проби питної води, що не відповідали вимогам нормативу за фізико-хімічними показниками були відібрані в 9 загальноосвітніх закладах Кіровоградського району, на базі яких працювали табори з денним перебуванням. Аналогічні порушення мали місце в окремих закладах Знам’янського, Олександрійського, Петрівського, Світловодського, Новомиргородського, Гайворонського, Голованівського та Благовіщенського районів.

Відхилення від нормативу по санітарно-мікробіологічним показникам реєструвались в окремих закладах Кіровоградського, Знам’янського, Олександрійського Компаніївського, Новгородківського, Новоукраїнського, Гайворонського та Благовіщенського районів.

Також, впродовж оздоровчого сезону досліджено: на калорійність – 45 проб готових страв, з них не відповідали вимогам – 5  (11,1%), на «С» вітамінізацію – 14, без відхилень, на бактеріологічне забруднення – 61, без відхилень, змивів з обладнання, одягу та рук працівників – 1085, з них позитивних – 57 (5,3%).

З 18 проб води відкритих водойм, які досліджено за бактеріологічними показниками 1 не відповідала вимогам нормативу (5,6%). За санітарно-хімічними показниками 2 із 15 проб були з відхиленням від нормативу (13,3%).

Проби води поверхневих водойм, що не відповідали вимогам нормативу були відібрані з пляжу м.Гайворон, який використовувався для купання дітьми ТОВ “ДЗОВ “Чайка”.

За наслідками виявлених недоліків, при виявлені невідповідності лабораторних  досліджень спеціалістами лабораторного центру надавались рекомендації керівникам цих закладів. 

Позитивним є те, що в закладах оздоровлення та відпочинку серед дітей та персоналу спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь – не зареєстровано.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

714 Переглядів