• 29.03.2024

Тренінг, щодо репроцесингу виробів медичного призначення. День 1

Лис 30, 2021

29.11.2021 року розпочато багатоденний тренінг «Основи репроцесингу виробів медичного призначення». Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» прийняли участь у заході.

Основними завданнями тренінгу є:

  • Ознайомлення учасників з міжнародним рекомендаціями щодо репроцесингу виробів медичного призначення.
  • Надання інформації щодо діючих нормативних актів в Україні та ефективних підходів до організації роботи центрального стерилізаційного відділення.
  • Ознайомити з методикою впровадження системи якості, валідації та моніторингу процесів в центральному стерилізаційному відділенні.

Першим питанням, яке розглядалось на тренінгу «Місце репроцесингу медичних виробів у програмі профілактики інфекцій та інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я. Основи мікробіології в контексті репроцесингу медичних виробів».

Визначення «репроцесингу» (раніше стерилізація медичних виробів) – це поетапна обробка медичних виробів, при якій забезпечує відповідний рівень хімічної та біологічної чистоти та стерильності медичних виробів з метою його повторного використання та попередження інфекцій пов’язаних з наданням медичної допомоги.

Інфекції пов’язані з наданням медичної допомоги – будь-яке клінічно визначене інфекційне захворювання, що уражає як пацієнтів, які перебувають у стаціонарі або на амбулаторному лікуванні, так і працівників закладу.

Репроцесинг медичних виробів є важливою складовою програми з інфекційного контролю.

ВООЗ розробила комплексні рекомендації з репроцесингу медичних виробів, які доступні для використання в роботі українською мовою.

Другим питання було розглянуто «Законодавство в сфері повторної обробки (репроцесингу) медичних виробів багаторазового використання», а саме законодавство, що регламентує та регулює репроцесинг медичних виробів.

Технічний регламент щодо медичних виробів, затверджений постановою Кабінетом Міністрів України.

Дія Технічного регламенту поширюється на медичні вироби та допоміжні засоби до них, тобто поширюється на всі медичні вироби, що використовуються в закладах охорони здоров’я. Кожен медичний виріб повинен супроводжуватися інформацією, необхідною для його безпечного та правильного застосування з урахуванням рівня підготовки та кваліфікації споживачів та користувачів, а також для ідентифікації виробника.