• 19.04.2024

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Гру 1, 2021

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який вперше відзначався у 1988 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства на проблеми соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу, підвищити обізнаність населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна можливість дізнатись про факти щодо поширеності ВІЛ – інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ – інфекція, як їй можна запобігти та усвідомити сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставиться до тих, хто живе з ВІЛ – інфекцією

ВІЛ-інфекція – це інфекційна хвороба, яка розвивається в результаті багаторічного знаходження в клітинах людини вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується повільним пошкодженням імунної системи, що призводить до СНІДу. Джерелом інфекції є ВІЛ-інфікована людина на любій стадії захворювання. Вірус знаходиться в біологічних рідинах інфікованого організму - крові, спермі, вагінальному секреті, молоці, лімфі. У слині, сльозах, сечі, поті, фекаліях кількість його незначна і недостатня для інфікування. Збудник ВІЛ-інфекції потрапляє до організму людини через травмовану шкіру та слизові оболонки статевих органів, прямої кишки, шлунково-кишкового тракту. Від моменту інфікування до перших клінічних проявів проходить довготривалий латентний (інкубаційний) період – від 1 міс до 5 років. Завдяки застосуванню високоактивних антиретровірусних препаратів та попередженню більшості поширених опортуністичних інфекцій, вдається 3 продовжити тривалість життя ВІЛ-інфікованих, підвищити його якість, знизити ризики передачі ВІЛ. ВІЛ – це поведінкова інфекція. Запорука успіху - у відповідальному ставленні до свого здоров’я та здоров’я оточуючих

Епідемічна ситуація з ВІЛ–інфекції/СНІДу в Кіровоградській області, як в цілому в Україні залишається напруженою, але контрольованою. Щорічно збільшується кількість виявлених та зареєстрованих інфікованих і хворих на ВІЛ/СНІД.

На сьогодні тестування на ВІЛ залишається єдиним способом дізнатися свій статус і вчасно розпочати лікування. Для широкого доступу різних категорій населення до системи добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію в районах функціонують кабінети «Довіра» з наданням послуг до - і післятестового консультування та обстеження на ВІЛ. В області функціонує 12 сайтів призначення та видачі АРВ – терапії.

На диспансерному обліку в області перебуває 3495 ВІЛ–інфікованих осіб, проти 3367 та 1342 хворий на СНІД, проти 1319 за аналогічний період 2020 року. Найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції зареєстрована у віковій категорії 25–49 років, тобто ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатне та репродуктивне населення і може призвести до посилення та загострення існуючих негативних демографічних і соціально-економічних тенденцій.

Серед ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, що перебувають на обліку в медичних закладах області переважна кількість – 68,8% – інфіковані статевим шляхом, 24,5% – інфікувалося під час уживання наркотиків шляхом ін’єкцій та 6,1% – від ВІЛ-інфікованої матері до дитини.

В закладах охорони здоров’я на ВІЛ-інфекцію було обстежено 36158 осіб, з них у 319 осіб позитивні результати, швидкими тестами було обстежено 22975 осіб, серед яких у 240 позитивні результати. Всі виявлені з позитивними, або сумнівними результатами були обстежені імуноферментним аналізом та отримали позитивний результат.

АРВ-терапія гарантована всім хворим, що її потребують і проводиться в амбулаторних умовах КОЦПБС.

Проблема поширення ВІЛ-інфекції більше 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу. Всесвітній день боротьби зі СНІДом служить нагадуванням про необхідність зупинити поширення епідемії ВІЛ/СНІДу та виховати толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей у суспільстві.