• 19.04.2024

Тренінг «Основи репроцесингу виробів медичного призначення» День 4

Гру 2, 2021

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» прийняли участь у четвертому тренінговому дні з основ репроцесингу виробів медичного призначення. Основними темами заходу стали:

  1. «Перевірка, збір та пакування медичних виробів для репроцесінгу, включаючи, пакувальні матеріали та техніку пакування»
  2. «Стерилізація медичних виробів. Парова, стерилізація етиленом окису, формальдегідом, перекисом водню»

Медичні вироби це будь які інструменти, апарати, прилади, обладнання, матеріали та різні вироби визначені виробником для профілактики, діагностики, лікування та медичної реабілітації захворювань.

Розглядалась класифікація медичних виробів – предметів догляду за хворими та обладнання, які підлягають дезінфекції та стерилізації, яку надає виробник.

Вибір та тип пакувального матеріалу буде залежати від типу використовуваного процесу стерилізації та медичного виробу.

Вироби мають бути упаковані таким чином, щоб не спричинити пошкодження чутливих медичних виробів з обов’язковим маркуванням стерилізаційних наборів.

Пакувальні системи повинні підходити предметам, які підлягають стерилізації, повинні узгоджуватись з методом стерилізації, мають використовуватись відповідно до інструкцій виробника.

З метою профілактики внутрішньолікарняних інфекцій, в медичних закладах, дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів проводяться централізовано та децентралізовано у відповідності до вимог стандарту ДСТУ ІSО 17664 «Інформація, яку надає виробник щодо оброблення медичних виробів, які повторно стерилізуються».

Розглядалися три основні методи стерилізації медичних виробів: термічний (фізичний) метод; хімічний метод проводиться етилен оксидом при температурі 37˚-55˚С; фізичний метод.

Для проведення стерилізації медичних виробів в закладах охорони здоров’я використовують такі стерилізатори – парові, плазмовий стерилізатор (пероксидний), етилен оксидний, дезінфектор високого рівня, формальдегідний, гамма стерилізаційний бункер та сухоповітряний стерилізатор. Також розглядалися переваги та недоліки різних методів стерилізації.