• 29.03.2024

Міжнародний день людей з інвалідністю

Гру 3, 2021

Щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Ініціатором проведення цього символічного дня стала ООН, яка в 1992 році запропонувала заснувати такий день на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році.

Ця подія має на меті сприяти кращому розумінню проблем, з якими стикаються інваліди, реалізації їх прав та усвідомлення того, які переваги має залучення осіб із обмеженими можливостями до участі в різноманітних галузях політичного, соціального, економічного та культурного життя нашого суспільства. Цей День також повинен надавати нового імпульсу діяльності, направленої на досягнення головної мети, яка полягає у забезпеченні повної реалізації інвалідами своїх прав людини на основі справедливості та їхньої участі у житті суспільства, як це передбачено Всесвітньою програмою дій по відношенню до інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН в 1982 році.

Україна була однією з перших держав, які відгукнулись на заклик ООН щодо щорічного проведення цієї дати та закріпили його на законодавчому рівні. Зокрема, 28 листопада 1992 року було прийняте Розпорядження Президента України «Про відзначення Міжнародного дня інвалідів в Україні», 27 листопада 1993 року – Указ Президента України «Про Міжнародний день інвалідів в Україні», 3 грудня 1998 року – Звернення Верховної Ради України з нагоди Міжнародного дня інвалідів. З метою захисту прав інвалідів в Україні були ухвалені Закони України: «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», ратифікована Конвенція ООН про права інвалідів. Усунення бар’єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, гарантування доступу до гідної освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України.

На сьогодні кожний 14-й громадянин України має вади здоров’я, що кваліфікуються як інвалідність.

У Кіровоградській області обліковується 58748 осіб з інвалідністю, в тому числі по групах: 4534І-ї групи, 16270ІІ-ї та 34075ІІІ-ї групи інвалідності. Кількість дітей до 18 років з інвалідністю – 3869.

Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Незважаючи на наші буденні проблеми, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки у цей день, а й впродовж цілого року не забувати про людей з обмеженими можливостями, які живуть поруч з нами. Вони потребують реальної допомоги і уваги.

Державна установа «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» висловлює вдячність всім, хто опікується інвалідами, адже надання їм щоденної підтримки й допомоги – реальний вияв милосердя, людяності та любові до ближнього. Нехай ваша щоденна турбота допомагає мужнім людям забувати про труднощі, а їх серця наповнюються теплотою і впевненістю в завтрашньому дні.

Захищаючи гідність людей із обмеженими можливостями, ми захищаємо своє людське обличчя. Тож, побажаємо людям із особливими можливостями витримки, здоров’я, оптимізму та втілення у життя їхні планів, задумів та мрій.