• 23.04.2024

Тренінг «Основи репроцесингу виробів медичного призначення» День 5

Гру 3, 2021

Сьогодні фахівці ДУ "Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" прийняли участь у заключному етапі багатоденного тренінгового заходу з основ репроцесингу виробів медичного призначення.

Розглядалося питання основ моніторингу та оцінки мийки, дезінфекції та стерилізації медичних виробів та снови валідації репроцесингу медичних виробів.

Відповідальність за надання інформації, як правильно обробляти медичні вироби багаторазового використання лежить на їх виробнику, який згідно стандарту зобов’язаний надати ЛПУ режими повторної обробки медичних виробів, а саме очищення, мийки, дезінфекції, стерилізації і таке інше.

Саме розповсюджене порушення, це те що в Україні відразу після використання проводиться дезінфекція медичних виробів замість очищення та мийки, а лише після цього дезінфекція. Це суперечить рекомендаціям виробників медичних виробів та призводить до формування резистентних штамів, фіксації органічного навантаження на/в медичних виробах, нераціональне використання ресурсів та забруднення навколишнього середовища.

Валідація – документально оформлені інструментальні та інші дії зі збору та оцінки даних, що починається на стадії розробки медичних виробів та продовжується на етапі серійного виробництва та репроцесінгу медичних виробів, які гарантують здатність всіх технологічних процесів постійно і стабільно досягати очікуваних результатів. Тобто це документоване підтвердження того, що система працює так, як і передбачалося.

В роботі не використовуються не валідовані методи стерилізації такі як гласперленова, УФ-стерилізація, озонова, інфрачервона, стерилізація в рідинах тощо. Всі умови стерилізації повинні відповідати умовам, що встановлені виробником таких медичних виробів і наведені в інструкції, або в разі відсутності – сформовані медичним закладом із врахуванням класифікації медичних виробів.

Преш ніж приступити до валідації необхідно перевірити чи всі процедури обробки належним чином визначені та відповідають вимогам керівної документації.

Всі процеси мають біти валідовані, але найбільшу увагу слід приділити валідації процесу мийки- дезінфекції, термо -зварювання, стерилізації.

Ручні процеси не можуть бути валідовані, але можуть бути стандартизовані та оцінювані.

Проведення валідації репроцесінгу медичних виробів має виконувати організація, бажано стороння, працівники якої мають необхідну кваліфікацію, проходили відповідні навчання, тренінги, мають відповідний досвід та засоби.

Перш ніж приступити до валідації репроцесінгу багаторазових медичних виробів, все обладнання, що підлягає тестуванню повинне пройти технічне обслуговування та бути справним.

За результатами проведеної валідації формується валідаційний звіт, що свідчить про успішне, або в разі наявних відхилень, неуспішне завершення валідації.