• 24.04.2024

Італія заборонила в’їзд туристам з України, а Польща посилює обмеження

Гру 17, 2021

З 16 грудня 2021 року Італія заборонила необов'язкові поїздки громадян України, у тому числі з метою туризму. Відповідне рішення було прийнято під час чергового перегляду правил в'їзду через поширення штаму "Омікрон".

Виняток становлять громадяни України - власники посвідки на проживання в Італії, або ті громадяни, хто в'їжджає в Італію з підтверджених мотивів роботи, навчання, лікування або абсолютної необхідності. В окремих випадках, за рішенням італійських компетентних органів та за наявності аргументованих підстав, може бути дозволений в'їзд до країни осіб, які мають підтверджені та стабільні особисті стосунки з громадянами Італії.

Крім того, з 15 грудня 2021 змінено правила перетину кордону для громадян, що прибувають до Республіки Польща з-поза меж Європейського Союзу (у тому числі з України).

При перетині кордону подорожуючі мають надати представникам Прикордонної служби Республіки Польща результати негативного діагностичного тесту SARS-CoV-2, польською або англійською мовами, зробленого не раніше ніж за 24 години до перетину кордону, рахуючи від часу, коли цей тест було зроблено.

Дана вимога стосується, в тому числі вакцинованих осіб.

Від зобов'язань здавати тест звільняються:

  • учні, які навчаються на території Республіки Польща чи в сусідній країні та опікуни, що їх супроводжують;

  • діти, що відвідують дитячі садочки на території Республіки Польща та сусідніх держав у супроводі опікунів.

Наявність тесту не звільняє невакцинованих осіб (та осіб, що щеплені вакцинами не дозволеними на території Європейського Союзу) від проходження 14-денного карантину.

Згадані обмеження вступають в силу з 15 грудня 2021 р. та діятимуть до 31 січня 2022 р.

8 грудня Уряд Словацької Республіки ухвалив рішення щодо продовження терміну дії карантинних заходів та «надзвичайного
стану» в країні 
з 10 грудня 2021 року на наступні 4 тижні (до 05.01.2022р), а саме:

- запровадження «комендантської години» з 5.00 год. ранку до 01.00 ночі (повна заборона пересування осіб без поважної причини),

- заборона роботи всіх ресторанів та магазинів, готелів та розважальних центрів, крім магазинів першої необхідності (їжу в закладах громадського харчування можна продавати тільки через віконце);

Важливо: ці обмеження стосуються також іноземців, зокрема - громадян України, які відвідують Словаччину. Порушення вказаних обмежень тягне за собою адміністративне покарання у вигляді штрафу у розмірі 1000 євро.

З огляду на це, МЗС рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Словаччини в рамках безвізового режиму з метою туризму, у приватних та службових справах до перегляду Урядом СР вказаних обмежувальних заходів.