• 16.04.2024

Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб

Гру 24, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з Центром громадського здоров’я України наголошує:

1 січня 2022 року набирає чинності Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ № 1614 https://bit.ly/3ecoLp5

Як визначає документ, епіднагляд проводиться для виявлення найбільш розповсюджених інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги (далі — ІПНМД) та реєстрації їх спалахів, включно зі спричиненими мікроорганізмами з антимікробною резистентністю через два типи епіднагляду:

✔ рутинний;

✔ дозорний.

Рутинний епіднагляд за ІПНМД — регулярний, систематичний збір визначених даних про ІПНМД, який здійснюється епідеміологом відділу інфекційного контролю закладу охорони здоров’я, що надає стаціонарну медичну допомогу.

Обов’язковому рутинному епіднагляду підлягають:

➖ катетер-асоційовані інфекцій кровотоку — КАІК;

➖ катетер-асоційовані інфекції сечовивідних шляхів — КАІСВШ;

➖ вентилятор-асоційовані пневмонії — ВАП;

➖ інфекції області хірургічного втручання — ІОХВ.

Повний перелік даних, що будуть збиратись у процесі рутинного епіднагляду, визначається планом дій із профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

На кожен випадок застосування інвазивного пристрою, як-от внутрішньо-судинного катетера, сечового катетера, інтубаційної трубки та проведення хірургічного втручання, заповнюється відповідна форма збору даних. У разі потреби на одного пацієнта може бути заповнено кілька форм. Їх можна заповнювати як на папері, так і в електронному вигляді, а зберігати необхідно протягом п’яти років.

ІПНМД, виявлені в ході рутинного епіднагляду, не підлягають звітуванню за формою первинної облікової документації №058/о.

Більш докладно на сайті #ЦГЗ: https://bit.ly/3FDjnYx