• 20.04.2024

Ротавірусна інфекція: прояви та профілактика

Гру 30, 2021

Ротавірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, що викликається патогенними ротавирусами і протікає з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. При ротавірусної інфекції у дітей розвивається гострий гастроентерит з лихоманкою, нудотою, блювотою, діареєю і абдомінальними болями, що супроводжується інтоксикацією і респіраторним синдромом. Блювота і діарея провокують різке зневоднення, буквально «позбавляє сил» і здатне привести до ускладнень (порушення серцебиття, судоми, сплутаність свідомості та інші). Саме швидке зневоднення робить ротавірусну інфекцію вкрай небезпечною для маленьких дітей.

Діагноз ротавірусної інфекції ставиться на підставі комплексу клінічних і епідеміологічних даних і результатів лабораторних досліджень. Лікування ротавірусної інфекції у дітей включає замісну, дезінтоксикаційну терапію, лікувальну дієту, прийом спазмолітиків, ферментів, ентеросорбентів, пробіотиків, противірусних та імунотропних препаратів.

Шлях передачі інфекції: предмети побуту, інвентар, іграшки, брудні руки, інфікована вірусами їжа, водопровідна, колодязна або річкова вода. Тобто передача відбувається під час прямого контакту, вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забрудненими.

При цьому слід зауважити, що рівень життя, цивілізованість суспільства, ретельне дотримання гігієнічних заходів і побутові умови не грають особливої ролі у формуванні ризику захворюваності, тобто, кишковою інфекцією хоча б раз в житті хворіє кожна дитина, незалежно від догляду і соціального статусу.

За статистичними даними, на протязі останніх років зростає захворюваність ротавірусної інфекцією серед дітей молодшого віку. Це пояснюється тим, що в даному віці в організмі дитини відсутні антитіла до ротавірусу.

Інкубаційний період ротавірусної інфекції триває від 15 годин до 3 діб, але частіше не перевищує 48 годин. Захворювання розпочинається гостро: перші симптоми – це болі у животі (гострі, переймоподібні), блювота (до 3-4 разів на добу), нездужання, підвищення температури (до 38градусів і вище).

Профілактика ротавірусної інфекції така як і при кишкових захворюваннях:

  • не споживайте сиру їжу, немиті фрукти й овочі;
  • ретельно мийте руки з милом після туалету, вулиці;
  • піддавайте їжу кулінарній обробці;
  • ізолюйте хворих на гостру діарею, обробляйте всі оточуючі хворим предмети дезінфектантами;
  • в харчоблоках, шкіл і дитячих садків потрібна обов'язкова термічна обробка молока, води та інших продуктів.