• 25.04.2024

Бустерна доза для медичних працівників

Січ 5, 2022

Наказом Міністерства охорони здоров’я від 22.12 2021 року № 2849 введено в дію Рішення оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, що дозволяє робити бустерну дозу від коронавірусної інфекції особам, які віднесені до групи ризику за професійною ознакою (медичні працівники, працівники будинків інтернатного типу).

Отримати бустерну дозу можна щонайменше через шість місяців після другої дози. При виборі вакцини перевага надається м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty/Pfizer. Це дозволить підсилити дію тих доз, які отримали попередньо та зміцнити імунну відповідь від коронавірусу.

Під час розробки вищезазначеного наказу враховувались відповідні рекомендації ВООЗ та офіційна позиція Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Громадяни, які отримали бустерну дозу вакцини проти COVID-19, зможуть згенерувати новий сертифікат у застосунку Дія уже в кінці січня 2022 року. Термін дії цього документа становитиме 270 днів.

Сьогодні головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук отримала третю (бустерну) дозу вакцини Comirnaty/Pfizer. Інші медичні працівники ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» також налаштовані своєчасно зробити бустерну дозу вакцини, як тільки пройде 6 місяців після другого щеплення.

Станом на 4 січня провакциновано бустерною дозою 25 медичних працівників, у яких пройшов термін 6 місяців після другої вакцинації.

Нагадуємо, що існує відмінність між бустерною та додатковою дозами. Додаткова доза за призначенням лікаря рекомендована лише людям із проблемами імунної системи як частина основного курсу вакцинації. В Кіровоградській області станом на 4 січня за рекомендацією лікарів проведено 331 профілактичних щеплення як додаткова доза вакцинації.

Імунізація від COVID-19 допомагає вберегти життя кожного від найгірших наслідків!