• 29.03.2024

Щодо рекомендацій НТГЕІ

Січ 6, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» звертається до населення області щодо реалізації рекомендацій МОЗ України з вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19.

  1. Національна технічної групи експертів з імунізації постійно опрацьовує питання ефективності вакцинації проти COVID-19 та надає рекомендації щодо застосування усіх доз вакцин від одного виробника або різних виробників, а саме:
  • Якщо первинна вакцинація була проведена із застосуванням інактивованої вірусної вакцини CoronoVac, для наступних доз можна використовувати векторні або мРНК вакцини - AstraZeneca, Moderna, Pfizer.
  • Якщо первинна вакцинація була проведена вакциною на векторній платформі – AstraZeneca, то наступні дози можна забезпечувати введенням мРНК вакцин – Moderna або Pfizer.
  • Якщо первинна вакцинація була проведена мРНК вакцинами – Moderna або Pfizer, то для наступних доз можна розглянути введення вакцин векторної вакцини проти COVID-19 AstraZeneca.

Таким чином всі зазначені вакцини, що схвалені в ВООЗ для екстреного застосування в змішаних схемах вакцинації вважаються взаємозамінними.

  1. Позиція Національної технічної групи експертів з імунізації щодо інтервалів між введенням доз при застосуванні різних вакцин проти COVID-19 для первинної вакцинації зосереджена на дотриманні мінімального інтервалу у 28 днів. Разом с тим подовження інтервалу до 8-12 тижнів може сприяти вищій імуногенності, що підсилює ефективність вакцин проти COVID-19.

  1. Особливої уваги заслуговує вакцинація вагітних проти COVID-19 з огляду на високий ризик тяжкого перебігу у них цієї хвороби. Національна технічна група експертів з імунізації наполягає в суворому дотриманні протипоказань, які зазначені в інструкції з використання вакцин проти COVID-19, що схвалені в Україні до застосування.

Для щеплень вагітних перевагу необхідно надавати вакцинам на мРНК платформі – Moderna або Pfizer. Вакцинація вагітних, які отримали першу дозу вакцини CoronoVac до настання вагітності може бути продовжена з мінімальним інтервалом в 28 днів вакциною іншого виробника/платформи, що не протипоказана при вагітності -  Moderna або Pfizer. Введені дози вакцини за змішаною схемою зараховуються, як повноцінна завершена вакцинація проти COVID-19 без необхідності розпочинати знову щеплення.