• 26.04.2024

Гостре інфекційне захворювання – поліомієліт

Січ 11, 2022

Міністерство охорони здоров’я України, ДУ «Центр громадського здоров’я України», обласні центри контролю та профілактики хвороб розпочали розпочато маштабну кампанію щодо реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2.
ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує населення області про інфекційне захворювання – поліомієліт.
Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.
Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до 5 років.
Перші клінічні ознаки захворювання виникають через сім-чотирнадцять днів після того, як вірус потрапив в організм людини. Таким чином, інкубаційний період поліомієліту триває від одного до двох тижнів.
Першими симптомами є лихоманка, втома, біль голови, блювання, ригідність шиї та болі в кінцівках. В одному з 200 випадків інфікування розвивається необоротний параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч дихальних м'язів.
Найбільш надійним засобом проти хвороби є профілактичні щеплення, що проводяться інактивованою (ІПВ) та живою (ОПВ) вакцинами. Відповідно до календаря профілактичних щеплень, що затверджений наказом Міністерсва охорони здоров’я України, щеплення в 2 та 4 місяці проводяться ін’єкційно, у віковій категорії 6, 18 міс. та 6 і 14 років проводиться живою поліомієлітною вакциною (у вигляді крапель).
Вакцинація від поліомієліту захищає людину впродовж усього її життя.