• 19.04.2024

Схеми для щеплень від COVID-19

Січ 12, 2022

Сьогодні головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук розповіла журналістам, про зміни схем використання для основного курсу щеплень від COVID-19.

За рекомендаціями Національної групи експертів з імунопрофілактики від 23.12.2021, які були ухвалені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2976 від 31 грудня 2021 року вакцину CoronaVac від Sinovac Biotrch тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech).

Крім того, після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca.

Тобто можна використовувати такі схеми:

  • Перша доза інактивованої вакцини (CoronaVac/Sinovac) + друга векторної (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)
  • Перша доза векторної вакцини (AstraZeneca) + друга мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)
  • Перша доза мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + друга доза векторної вакцини (AstraZeneca)

Інтервал між введенням для всіх вакцин – 28 днів.

За рекомендаціями НТГЕІдані схеми можна застосовувати і для бустерної чи додаткової дози.

На сьогодні бустерна доза від COVID-19дозволена всім бажаючим віком від 18 років, за умови що від другого щеплення пройшло 6 місяців.

Згідно статистики станом на 11.01.2022 року бустерну дозу отримали 956 осіб Кіровоградської області. Щодо додаткової дози, яка рекомендована особам із слабким імунітетом, за рекомендацією лікаря щеплення отримали 462 особи Кіровоградського регіону.

Тож вкотре закликаємо, пройти основний курс вакцинації від коронавірусної інфекції та якщо пройшов термін пів року від другої вакцинації, зробити бустерну дозу вакцини.