• 19.04.2024

Телерадіокампанія запитала про ботулізм

Січ 13, 2022

12.01.2022 року головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю представникам Телерадіокомпанії «TTV» про випадок ботулізму у двох мешканців Новомиргородської ТГ.

За словами Надії Оперчук, це перший випадок підозри на ботулізм в цьому році.

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система.

Основні симптоми ботулізму проявляються у вигляді нудоти, блювоти, характерного болю в животі, рідкого випорожнення, порушення зору, спраги, сухості слизових оболонок, розладу ковтання, сильного головного болю, запаморочення та ін.

У випадку, який наразі досліджується лабораторно, отруєння відбулося домашньою рибною консервою з бомбажної (вздутої) банки.

На сьогоднішній день ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводить лабораторне дослідження доставленої крові батька та сина.

Стан пацієнтів стабілізувався після введеня протиботулістичної сироватки.

Хочемо всіх застерігти, не варто споживати: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м'ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігалися або транспортувалися належним чином; якщо є сумніви у якості продуктів.