• 25.04.2024

Імунопрофілактика поліомієліту

Січ 13, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» звертається до населення області щодо реалізації програми Міністерства охорони здоров’я України із імунопрофілактики поліомієліту.

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання вірусної природи. Збудник інфекції уражає нервову систему та призводить до паралічу та по життєвої інвалідності, а майже 10% з тих, що захворіли, помирають від ураження дихальних м’язів. Вірус поліомієліту може передаватись від дитини до дитини та інфікувати без жодних симптомів поки не призведе до зараження та паралічу тієї дитини, яка не має щеплення.

Джерелом інфекції є хворі з клінічними проявами хвороби та вірусоносії. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, а також повітряно-крапельним шляхом.

Заразними при поліомієліті є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення. Захворювання у побуті можна попередити дотриманням особистої гігієни: миття рук перед вживання їжі, зміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів для прибирання поверхонь, вживання доброякісної їжі та води.

Основним профілактичним заходом є специфічна імунопрофілактика. Введення в практику вакцин проти поліомієліту забезпечило швидке зниження захворюваності, а на багатьох територіях повну ліквідацію хвороби. Планові профілактичні щеплення в нашій країні проводяться відповідно Закону України «Про захист населення  від інфекційних хвороб» згідно Календаря профілактичних щеплень затвердженого наказами МОЗ України від 11.08.2014 № 551 та від 11.10.2019 № 2070.

Імунопрофілактика поліомієліту проводиться дітям з раннього віку в 2,4,6,18 місяців та в 6 і 14 років за згодою батьків інактивованою та живою поліомієлітними вакцинами. Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) вводиться шляхом ін’єкції. Вона використовується для планової імунізації. Жива поліомієлітна вакцина (ОПВ) – це дві рожеві краплі, які капають у рот. Вона використовується для зупинення спалахів захворювання та досягнення високого рівня захисту дітей на територіях, куди повернувся і де циркулює вірус, а також для проведення планової імунізації.

Інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (ІПВ) застосовується для перших двох щеплень, а при протипоказаннях до введення оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ) для всіх наступних щеплень за цим Календарем.

Вакцина ОПВ застосовується для 3–6-го щеплень за відсутності протипоказань до введення живих вакцин. Вакцина ІПВ може бути застосована для 3–6-го щеплень, як окремо, так і в складі комбінованих вакцин.

Дітям, які перебувають у сімейному оточенні, або дитячих закладах закритого типу з ВІЛ-інфікованими, або особами, яким протипоказано введення ОПВ, щеплення проводиться виключно ІПВ-вакциною.

У випадку погіршення епідеміологічної ситуації з поліомієліту в країні, коли виникає високий ризик зараження, а також під час спалаху з реєстрацією поодиноких випадків цієї хвороби, передбачено проведення додаткової імунізації дитячого контингенту в оточенні хворого.