• 16.04.2024

Ентеровірусів, у т.ч. вірусів Коксакі в Кіровоградській області не виявлено

Лис 7, 2017

           У зв’язку із поширенням у соціальних інтернет-мережах повідомлень  про випадки захворювань у дітей, викликаних ентеровірусами, зокрема вірусами Коксакі, Державна установа «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує, що станом на 07 листопада 2017 року  підтверджених випадків захворювання на ентеровірусні інфекції,      в т.ч. викликаних вірусами Коксакі в Кіровоградській області не зареєстровано.

           Ентеровірусні інфекції – це група захворювань, які викликаються вірусами поліомієліту, Коксакі, ECHO (Enteritic Cytopathogenic Human Orfan).

       Вірусологічна лабораторія Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» єдина в області, яка проводить вірусологічні дослідження на ентеровіруси.

      За 10 місяців 2017 року у вірусологічну лабораторію установи із закладів охорони здоров’я для дослідження на ентеровіруси було доставлено біологічний матеріал від 43 хворих. В результаті проведених досліджень в жодній із досліджених проб ентровірусів не виділено. 

        Довідково:

        Джерелом ентеровірусної інфекції є людина (вірусоносій або хвора).

        Передається дана інфекція фекально-оральним (як кишкові інфекції), контактно-побутовим шляхом (через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні правил особистої гігієни), а також не виключається  повітряно-крапельний шлях передачі (як при респіраторних інфекціях).   

      Частіше ентеровірусна інфекція проявляється у вигляді підвищення температури тіла, висипів (екзантеми, що потім переходять у везикули) на долонях, навколо рота та на ступнях. У дітей може бути біль у животі та діарея (пронос). Проявам висипки передує біль та почервоніння у горлі, можливо із везикулярною висипкою по всій ротовій порожнині.

      Захворювання зазвичай має легкий перебіг та триває не більше одного тижня. Проте можуть бути випадки захворювань із середнім ступенем важкості або важким перебігом із ускладненнями у вигляді вірусного  менінгіту, енцефаліту, асептичного міокардіту, гепатиту, панкреатиту. Тому вкрай важливо одразу після виникнення порушень здоров’я звертатися за кваліфікованою допомогою до лікарів та не займатися самолікуванням.

      Остаточний діагноз хворому може встановити тільки лікар. Для того щоб визначити, який саме тип вірусу спричинив захворювання проводиться відбір зразків біологічного матеріалу від хворого та його вірусологічне дослідження на ентеровіруси.

 

 

     Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

715 Переглядів