• 24.04.2024

Реформа шкільного харчування

Січ 18, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Міністерством охорони здоров’я України повідомляє:

Вже в усіх українських школах і садочках розпочали готувати за новими правилами та рецептами.

Реформа шкільного харчування розпочалася за ініціативи першої леді Олена Зеленська. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко (Ievgen Klopotenko) з командою.

Тож які норми харчування в закладах освіти зазнали змін?

✔ У стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.

✔ Зменшена кількість соків.

✔ Знижені норми споживання хліба та картоплі.

✔ Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

❌ Тепер в дитячій столовій відсутні ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти (https://bit.ly/3Fpip0M) на страви.

Якщо раптом виявляється порушення, то потрібно звернутися до адміністрації закладу, а в разі потреби – залишити скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби – https://t.me/derzhspozhivsluzhba_bot.