• 29.03.2024

Подолання спалаху поліомієліту в Україні

Січ 21, 2022

Сьогодні головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук та провідні спеціалісти ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» прийняли участь у нараді прес-служби Міністерства охорони здоров’я щодо старту туру із щеплення проти поліомієліту дітей до 6 років.

Головним питанням заходу стало обговорення запитань щодо проведення комунікаційної кампанії щодо подолання спалаху поліомієліту в Україні.

Головне, що зараз має зробити кожний регіон України довести до батьків дітей, які по якісь причині пропустили щеплення від поліовірусу або взагалі відмовились робити щеплення, що поліомієліт це дуже важке захворювання, яке ніколи не виліковується, та має тяжкі наслідки на все життя.

Нагадаємо поліомієліт – це інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус, що вражає нервову систему у вигляді паралічу та у важких випадках призводить до смерті.

Іноді можна почути такі твердження, що якщо перехворіти на поліомієліт, бо буде імунітет на все життя. Це велика помилка. Сформувати імунітет до поліовірусу можна лише провівши вакцинацію дитині від поліомієліту за календарем рутинних щеплень, що затверджений на національному рівні. В іншому випадку людина залишається назавжди інвалідом.

Тож вкотре закликаємо батьків, які ще не провели імунізацію від поліомієліту, поспілкуйтеся зі своїм сімейним лікарем, лікарем Вашої дитини, щодо доцільності проведення щеплення від поліовірусу, щоб мати пожиттєвий імунітет та захист від цієї страшної недуги.