• 25.04.2024

Скринінг раку шийки матки та раннє виявлення хвороби

Січ 26, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України закликає жінок піклуватися про своє здоров’я: вчасно зробити скринінг на рак шийки матки (РШМ) та відвідувати регулярно гінеколога для профілактичних оглядів і не забувати про вакцинацію від вірусу папіломи людини (ВПЛ).

Профілактичні та скринінгові програми мають вирішальний вплив на зниження смертності від РШМ. Наразі найефективнішими видами скринінгу на РШМ є Пап-тест (мазок Папаніколау або ж Цитологічний скринінг) та ПЛР тест на наявність ВПЛ.

? Пап-тест — це дослідження нормальних та змінених хворобою клітин шийки матки для виявлення та діагностики різних інфекцій, наслідків аномальної гормональної активності та передракових або ракових уражень клітин.

? ПЛР тест на наявність ВПЛ — проводиться, щоби перевірити чи є ДНК вірусу в клітинах шийки матки. Первинний тест на наявність ВПЛ можуть робити окремо від Пап-тесту. Процедура збору клітин для аналізу відбувається однаково, як у випадку тесту на ВПЛ, та і для Пап-тесту.

‼ Пацієнтки, віком від 18 років (або з початком статевого життя) до 60 років мають обов’язково проходити профілактичний гінекологічний огляд не рідше одного разу на рік та цитологічний скринінг на РШМ не рідше одного разу на 3 роки.

❗Усі види скринінгових тестів добре виявляють передракові стани. Незалежно від того, чи проходили ви раніше тест, регулярно робіть скринінгові обстеження.

❗ Під час огляду проговоріть із лікарем, який варіант скринінгу вам підходить.

❓ Як підготуватися до Пап-тесту або тесту на ВПЛ.

Пап-тест, чи тест на визначення ВПЛ не роблять під час місячних. Якщо вам призначили тестування найближчим часом, краще:

  • Не промивати піхву водою чи іншими розчинами.
  • Не користуватися вагінальними тампонами.
  • Утриматися від сексу за 2–3 дні до аналізу.

Не використовувати лікарські засоби або креми, які призначені для застосування в піхву за кілька днів до процедури.

До проходження тесту за пару годин не мочитися.

Результатів тесту можна чекати протягом 3 тижнів. Після отримання результатів обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Читайте докладніше про результати скринінгу, а також коли та кому проходити тестування на нашому сайті: https://bit.ly/33KtPQe

 

854 Переглядів