ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує як правильне харчування є важливою частиною покращення здоров’я та зниження ризику раку.
Їжа має суттєвий вплив на наше здоров’я. Харчування – це один із факторів, що може збільшити або зменшити ризик раку у вашому житті. Є хороша новина! Ви можете контролювати цей фактор та обирати здоровий раціон.
☝Уважно проаналізуйте свій раціон. Подивіться, що ви їсте, і спробуйте скласти план здорового харчування для себе та своєї сім’ї.
✅Що входить у здорове харчування?
◾ Їжа з високим вмістом вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.
◾ Продукти з невисокою калорійністю, що допомагають підтримувати здорову масу тіла.
◾ Різноманітні овочі: темно-зелені, помаранчеві, червоні та інші.
◾ Продукти, що містять клітковину, як-от бобові.
◾ Різні сорти фруктів.
◾ Риба та птиця.
◾ Цільнозернові продукти (хліб, макарони тощо).
❌ Які продукти необхідно обмежити:
◾ Червоне м’ясо: яловичина, свинина, баранина.
◾ Оброблене м’ясо: бекон, ковбаси, сосиски тощо.
◾ Солодкі газовані та негазовані напої.
◾ Оброблені продукти з високим вмістом солі та цукру.
◾ Продукти, що готуються з очищених зерен.
✏ Поради щодо здорового меню:
? Користуйтеся принципами тарілки здорового харчування: https://bit.ly/3r4gr24
? Запікайте або тушкуйте рибу та птицю, а не смажте.
? Беріть їжу із собою та подбайте про здорові перекуси. Це можуть бути овочі та фрукти.
? Якщо ви любите їсти калорійні страви — зменшуйте порції.
? Не споживайте у якості перекусів картоплю фрі, чипси, пончики, морозиво та інші солодощі.
? Обмежте споживання соусів і заправок.
Почати важко, але коли зробите перший крок – далі вам буде набагато легше! Пам’ятайте, що ви завжди можете звернутися до сімейного лікаря за консультацією щодо харчування.