• 20.04.2024

Як правильне харчування знижує ризик раку

Лют 11, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує як правильне харчування є важливою частиною покращення здоров’я та зниження ризику раку.

Їжа має суттєвий вплив на наше здоров’я. Харчування – це один із факторів, що може збільшити або зменшити ризик раку у вашому житті. Є хороша новина! Ви можете контролювати цей фактор та обирати здоровий раціон.

☝Уважно проаналізуйте свій раціон. Подивіться, що ви їсте, і спробуйте скласти план здорового харчування для себе та своєї сім’ї.

✅Що входить у здорове харчування?

◾ Їжа з високим вмістом вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.

◾ Продукти з невисокою калорійністю, що допомагають підтримувати здорову масу тіла.

◾ Різноманітні овочі: темно-зелені, помаранчеві, червоні та інші.

◾ Продукти, що містять клітковину, як-от бобові.

◾ Різні сорти фруктів.

◾ Риба та птиця.

◾ Цільнозернові продукти (хліб, макарони тощо).

❌ Які продукти необхідно обмежити:

◾ Червоне м’ясо: яловичина, свинина, баранина.

◾ Оброблене м’ясо: бекон, ковбаси, сосиски тощо.

◾ Солодкі газовані та негазовані напої.

◾ Оброблені продукти з високим вмістом солі та цукру.

◾ Продукти, що готуються з очищених зерен.

 

✏ Поради щодо здорового меню:

? Користуйтеся принципами тарілки здорового харчування: https://bit.ly/3r4gr24

? Запікайте або тушкуйте рибу та птицю, а не смажте.

? Беріть їжу із собою та подбайте про здорові перекуси. Це можуть бути овочі та фрукти.

? Якщо ви любите їсти калорійні страви — зменшуйте порції.

? Не споживайте у якості перекусів картоплю фрі, чипси, пончики, морозиво та інші солодощі.

? Обмежте споживання соусів і заправок.

Почати важко, але коли зробите перший крок – далі вам буде набагато легше! Пам’ятайте, що ви завжди можете звернутися до сімейного лікаря за консультацією щодо харчування.

576 Переглядів